O legumă din America de Sud, adusă în România ca înlocuitor pentru cartof
Vremea care trece de la o extremă la alta afectează tot mai mult agricultura românească. Însă cercetătorii vin cu alternative. Dau deja roade culturile experimentale cu plante mai puţin cunoscute. În loc de cartofi, am putea mânca yacon. Iar planta viitorului este napul porcesc.
De Redactia Observator la 30.10.2019, 21:47Vremea care trece de la o extremă la alta afectează tot mai mult agricultura românească. Însă cercetătorii vin cu alternative. Dau deja roade culturile experimentale cu plante mai puţin cunoscute. În loc de cartofi, am putea mânca yacon. Iar planta viitorului este napul porcesc.
Yacon sau "mărul de pământ" este o rădăcinoasă extrem de gustoasă și de sănătoasă. La marginea oraşului Buzău, de trei ani, un tânăr cultivă planta originară din America de Sud. Spune că s-a adaptat foarte bine la solul și clima României.
Florian Filip, agricultor: El nu conţine zahăr, glucoză, conţine această inulină care nu este absorbită de organism. De aceea este recomandată diabeticilor. Este benefic pentru flora intestinală
Culturi experimentale de yacon au fost înființate și în staţiunea de cercetare în legumicultură.
Tuberculii sunt utilizaţi în diferite preparate culinare.
Partea vegetativă, utilizată în hrana animalului. Conţine cantitate ridicată de proteine. Chiar depăşeşte porumbul.
Florile sunt utilizate în general în industria cosmetică, industria farmaceutică.
O astfel de cultură e şi profitabilă. Doar 100 de grame de pudră de yacon costă aproximativ 30 de lei.
În producţia de masă, cercetătorii români au reuşit să reintroducă şi trei soiuri de topinambur sau "nap porcesc", aşa cum este denumit popular.
Costel Vânătoru, cercetător: Planta rezistă foarte bine la condiţii extreme. De aceea am şi numit-o "planta viitorului". De ce? Pentru că rezistă de la minus 60 de grade până la plus 60 de grade
În sistem irigat, producţia ajunge chiar şi la 120 de tone de tuberculi la hectar. La vânzare, un singur kilogram costă aproximativ 5 lei.
Florian Filip, agricultor: În stânga sunt nişte tuberculi de yacon, de consum. În dreapta, napi topinambur, de mâncat. La gust, napii sunt dulci, dar ca textură e un pic mai lemnoasă. Iar yaconul este dulce
Şi se prepară şi uşor. Yaconul poate fi copt sau prăjit.
În bucătăriile internaţionale, rădăcinoasa dă gust şi supelor de pui.
Leguma este cunoscută şi pentru capacitatea de reglarea a nivelului de zahăr din sânge, aşa că este folosită şi în smoothie-uri sau siropuri.
În timp ce topinamburul poate fi mâncat crud, în salate, fiert sau prăjit.
În Italia, de exemplu, este folosit şi în omletă.