Gospodinele din Braşov coc legumele pentru zacuscă în aer liber
La jumătatea lui octombrie, românii au ieşit la iarbă verde. Pe grătare, se coc acum legumele pentru zacusă. Saci întregi de vinete şi ardei sunt pregătiţi pentru deliciul toamnei la borcan. Aşa, gospodinele evită fumul din case. În plus, zacusca va avea cu totul alt gust.
De Redactia Observator la 17.10.2019, 21:05- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La jumătatea lui octombrie, românii au ieşit la iarbă verde. Pe grătare, se coc acum legumele pentru zacusă. Saci întregi de vinete şi ardei sunt pregătiţi pentru deliciul toamnei la borcan. Aşa, gospodinele evită fumul din case. În plus, zacusca va avea cu totul alt gust.
Într-un parc de la marginea Braşovului, grătarele fumegă şapte zile din şapte. Chiar şi la jumătatea lui octombrie. Dacă în weekend se rumenesc micii şi fripturile, în timpul săptămânii, se coc ardeii şi vinetele pentru zacuscă.
Legumele coapte la foc de lemne au un gust aparte, spun doamnele.
Din parc, oamenii ajung acasă cu sacoşele pline. Zeci de kilograme de legume urmează să fie puse la fiert şi condimentate după gust.
Ca să reziste cât mai mult în cămară, zacusca trebuie preparată din legume româneşti, de cea mai bună calitate. Înainte să ajungă pe grătar, ele trebuie căutate cu răbdare pe tarabele din pieţe.
Este şi perioada în care legumele sunt mai ieftine. În această piaţă din Braşov, de exemplu, ardeii kapia şi vinetele se vând cu 5 lei kilogramul.
Sunt însă şi români care preferă să cumpere zacusca gata făcută. În magazinele cu produse bio, un borcan costă 25 de lei, iar în supermarket porneşte de la 5 lei.