Legume de import cu etichetă românească
Pieţele sunt pline de produse româneşti. Cel puţin pe etichetă. Salată verde, ceapă, ridichi şi broccoli. Toate sunt produse în serele din jurul Bucureştiului, dacă ar fi să-i credem pe comercianţi.
De Redactia Observator la 18.01.2015, 20:17Pieţele sunt pline de produse româneşti. Cel puţin pe etichetă. Salată verde, ceapă, ridichi şi broccoli. Toate sunt produse în serele din jurul Bucureştiului, dacă ar fi să-i credem pe comercianţi.
Iar comerciantul trebuie crezut pe cuvânt. Îşi laudă marfa şi spune că este 100% românească. La taraba cu broccoli. timpuriu găsim şi ridichile. tot româneşti.
Clienţii necunoscători se mai păcălesc cu etichete false. Alţii ştiu că marfa nu e românească, dar cumpără de nevoie.
Însă producătorii adevarati ştiu care-i realitatea. Soţii Iordache au serele în Colibaşi, judeţul Giurgiu. Au scos la piaţă însă doar salată. Nu arată la fel de bine ca marfa din import şi se vinde ieftin.
Ca să aibă în această perioadă salată pe tarabe, au pus răsadurile încă din toamnă. Cu salată şi praz a venit la piaţă şi Petre. Ca să arate ca marfa lui e românească, şi-a pus pe tarabă drept dovadă o poză din seră şi certificatul de producător.
Iar ca să-i protejeze pe clienţii care vor să cumpere doar marfă românească, ministerul Agriculturii vrea să introducă un set de documente obligatorii. Toţi legumicultorii care vând marfa în pieţe sunt obligaţi să aibă certificat de producator, carnet de comercializare şi card de acces în piaţă. Altfel spus, fără aceste documente nimeni nu va mai putea să scrie pe etichetă că vinde produse românesc.