Criza lemnelor de foc aduce profit speculanţilor. Cum evoluează preţurile
Criza lemnul îi îmbogăţeşte pe speculanţi. "Se bat oamenii pe noi, punem preţul pe care îl vrem" - se laudă comercianţii.
De Redactia Observator la 07.12.2017, 22:04- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Criza lemnul îi îmbogăţeşte pe speculanţi. "Se bat oamenii pe noi, punem preţul pe care îl vrem" - se laudă comercianţii. Iarna e lungă, iar la ocoalele silvice aproape că nu se mai găseşte lemn de foc. Un metru cub cumpărat direct din pădure poate ajunge şi la 300 de lei. În piaţă, lemnul de foc se vinde şi de două ori mai scump. Comercianţii au ajuns să vândă şi lemnul bun pentru construcţii sau pentru mobilă ca lemn de foc. Pentru că are preţ mai bun.
Când lemnul de foc lipseşte sau e prea puţin, încep afacerile la negru. Orice transport de lemn de foc are nevoie de un aviz de însoţire cu date unice de identificare. Dar nimeni nu-şi mai bate capul cu actele, când există cerere atât de mare.
Oficial, solicitările se fac la primării, iar ocoalele silvice trebuie să livreze lemnul pentru foc.
DOINA PANĂ - Ministrul Apelor şi Pădurilor: Noi avem peste 3,5 milioane de locuinţe care se încălzesc cu biomasă, preponderent lemn de foc. Dacă punem doar 6 milioane de metri cubi pe iarnă şi asta înseamnă 21 de milioane de metri cubi. Şi noi exploatăm legal doar 18 milioane de metri cubi.
Anul viitor, Romsilva vrea să pună la dispoziţia populaţiei patru milioane de metri cubi de lemn de foc. De patru ori mai mult decât anul acesta, dar tot insuficient. Sunt două mii de localităţi care depind de pădurile administrate de stat.
Şi la cei care vând legal, stocul s-a cam terminat. Comercianţii trebuie să liciteze doar lemnul care nu ajunge, direct, la populaţie. Apoi îl revând cu profit.
CĂTĂLIN TOBESCU, reprezentant Fordaq România: Dacă lemnul de foc a ajuns să coste astăzi 500 sau 600 de lei pe metru cub, iar buşteanul de gater de fag este 400 de lei, evident că buşteanul de gater, din care ar trebui să se facă mobilă, se duce în lemn de foc.
Aşa că şi industria de prelucrare a lemnului se plânge că rămâne fără materie primă. Procesatorii de lemn susţin că de pe suprafeţele forestiere private se taie prea puţin. Mai exact, sub un milion de metri cubi, în 2017, de pe aproape două milioane de hectare.