Clipe de liniște la căminele pentru îngrijirea bătrânilor din Oradea
Cine nu are bătrâni să-şi cumpere, spune un vechi proverb românesc. Numai că în zilele noastre, tot mai mulţi vârstnici sunt lăsaţi să-şi poarte bătrâneţea în singurătate, abandonaţi de rude care de multe ori aleg calea străinătăţii pentru un trai mai bun.
De Redactia Observator la 24.02.2020, 11:37- Într-un astfel de loc oamenii beneficiază de cele mai bune condiţii.
- Îngrijirea unui bătrân costă aici 2.300 de lei.
Cine nu are bătrâni să-şi cumpere, spune un vechi proverb românesc. Numai că în zilele noastre, tot mai mulţi vârstnici sunt lăsaţi să-şi poarte bătrâneţea în singurătate, abandonaţi de rude care de multe ori aleg calea străinătăţii pentru un trai mai bun. Salvarea vine, însă, de la căminele pentru îngrijirea bătrânilor. Iar în Oradea, într-un astfel de loc oamenii beneficiază de cele mai bune condiţii.
La căminul ortodox pentru persoane vârstnice din Oradea, vin oamenii cu probleme. De la depresivi şi până la bolnavii care nu se mai pot ridica din pat fără ajutor, cu toţii sunt primiţi cu braţele deschise de îngrijitori.
Cu toţii au nevoie de sentimentul de apartenenţă la un grup. Mai ales că mulţi dintre aceşti bătrâni au rămas singuri, după ce copiii le-au plecat peste hotare.
Doamna Elena, are 73 de ani şi de un an stă la acest azil. Este văduvă, iar copiii ei sunt stabiliţi de 16 ani în Canada.
Elena: Personalul care serveste aici, care ne aduce mancarea la masa comunica cu noi, isi dau interesul cum nu am intalnit in Canada. Doamna preoteasa vine si ne vede zilnic. Doamna preoteasa, in fiecare zi se intereseaza daca ne-a placut meniul sau nu.
Florian: Personalul de aici se comporta foarte frumos cu noi, orice nevoie avem noi sunt promti la cererea noastra.
Fundaţia este înfiinţaţă de peste 20 de ani. Iar cel care a pornit proiectul este părintele Roman Pintea.
Roman Pintea, preot: Am pus de la inceput in statutul de functionare trei lucruri importante: partea sociala, medicala si religioasa. În partea sociala ne gasim aici. Cu cateva clipe am venit de la partea religioasa, de la biserica, iar partea medicala e in coltul cladirii unde este centrul de permanenta.
Iar acum a predat ştafeta fiului său, care este tot preot.
Cristina Galis - asistent social: Sunt in permanenta supravegheati, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Asistenti medicali, medic, kinetoterapeut, asistent social si ingrijitoarele. Avem activitati gospodaresti, pictura, crosetat, facem jocuri de socializare, jocuri de cuvinte.
Îngrijirea unui bătrân costă aici 2.300 de lei.