Locuinţele din marile oraşe ale României au devenit tot mai scumpe
Cei care vor să îşi cumpere o locuinţă primesc veşti proaste. Preţurile vor creşte anul acesta. Cererea mai mare pe piaţă sau schimbările legislative sunt doar câţiva dintre factorii care stau la baza scumpirilor.
De Alexandra Marin la 18.02.2020, 21:52- Preţul locuinţelor creşte tot mai mult în marile oraşe din România
- Preţul locuinţelor, influenţat de numeroşi factori
Cei care vor să îşi cumpere o locuinţă primesc veşti proaste. Preţurile vor creşte anul acesta. Cererea mai mare pe piaţă sau schimbările legislative sunt doar câţiva dintre factorii care stau la baza scumpirilor. Cu toate astea, apartamente care ajung să coste şi un milion de euro tot îşi găsesc proprietari.
Preţurile locuinţelor din marile oraşe ale ţării ar putea exploda anul acesta, anunţă dezvoltatorii. Cele mai mari scumpiri vor fi în Cluj şi în Bucureşti. În Capitală, în funcţie de zonă, preţurile diferă.
Unde este interesul mai mare şi creşterea preţului este pe măsură, spun dezvoltatorii.
În plus, preţurile cu forţa de muncă în construcţii şi preţul materialelor de constructii a crescut exploziv în ultima perioadă de timp, tocmai din cauza cererii mari din piaţă, astfel că acest aspect ajunge într-un final să se resimtă tot în preţul final de achiziţie.
Beatrice Dumitraşcu, director de marketing şi vânzări: Este o creştere normală. Cu toate acestea, oamenii cumpără. Cumpără, cererea e din ce în ce mai mare de la an la an. Chiar anul acesta s-au făcut foarte multe tranzacţii
Cele mai scumpe locuinţe sunt în zona de nord a Bucureştiului.
Beatrice Dumitraşcu, director de marketing şi vânzări: Aici este locaţia în care s-a vândut şi cea mai scumpă locuinţă din România, unde avem un penthouse de 8,15 milioane de euro. Cu toate acestea, dezvoltatorii nu sunt descurajaţi să contruiască din ce în ce mai mult
"Este vorba despre un proiect de aproximativ 100.000 de metri pătraţi construiţi, care include trei blocuri rezidenţiale şi una de birouri. Noi ne aflăm acum pe clădirea de birouri, la etajul 16".
Preţurile mari din zonele rezidenţiale noi determină ritmul în care evoluează întreaga piaţă.
Bogdan Ivan, reprezentant Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: În 2020 ne aşteptăm la o creştere între 10 şi 20% a costurilor locuinţelor noi. Preţul mediu este de 1300 de euro pe metrul pătrat. În sud sunt cuprinse între 1.000 şi 1.100 euro, în timp ce în zona centrală şi de nord ajung la 2.000 chiar şi 2.500 de euro metrul pătrat
Riscul sistării programului Prima Casă, creşterea salariului minim, inflaţia, dar şi cursul leu-euro sunt de asemenea factori care, potrivit analiştilor, se vor resimţi în preţul final al unei locuinţe.