Locuitorii din Deva, slalom printre munţii de gunoaie
Locuitorii din Deva sunt obligaţi să facă, zilnic, slalom printre gunoaie, însă problema este identică în tot judeţul Hunedoara. În lipsa unor depozite pentru resturile din construcţii sau renovări, oamenii aruncă unde îi taie capul saci întregi de cărămizi, moloz sau bucăţi de beton.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 18:12Locuitorii din Deva sunt obligaţi să facă, zilnic, slalom printre gunoaie, însă problema este identică în tot judeţul Hunedoara. În lipsa unor depozite pentru resturile din construcţii sau renovări, oamenii aruncă unde îi taie capul saci întregi de cărămizi, moloz sau bucăţi de beton.
Primăriile ar fi trebuit să construiască platforme de reciclare. Nu au făcut asta, aşa că au primit amenzi de la Garda de Mediu.
O plimbare pe malul Mureşului este de-a dreptul deprimantă. La tot pasul găsim geamuri sparte, haine înşirate, bolţari, moloz, ciment şi chiar asfalt. Însă nu pe drum ci pe marginea lui.
Pescarii care ajung în zonă spun că de ani de zile se aruncă aici cantităţi uriaşe de gunoaie.
Unul dintre pescari susţine că "oamenii descarcă cu maşinile, vin cu buldozerul şi le împinge în bălţi şi sunt nişte peşti acolo. E somn, e ştiucă, e şalău, dar pur şi simplu îţi e scârbă să mergi acolo să pescuieşti".
Un alt tânăr spune că "oamenii, în loc să şi le ducă la groapa de gunoi, să le ducă undeva, vin şi aruncă care-cum tot felul. Mai sunt care dau de la vulcanizări, vin aruncă cauciucuri acolo şi le dau foc şi rămân aici tot felul de gunoaie".
Deşeurile din construcţii ar trebui depozitate separat, doar că nu există niciun spaţiu amenajat în tot judeţul Hunedoara.
Primăriile, amendate pentru că nu rezolvă problemele
La cea mai recentă sedinţă, consilierii judeţeni au votat proiectul prin care s-ar amenaja primul centru zonal de depozitare a acestor gunoaie.
Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Dacă vorbim de proceduri europene, gunoaiele din construcţii se reciclează şi se reutilizează. Pentru reciclare şi reutilizare trebuiesc investiţii, sunt utilaje specializate în treaba asta
Cei care sunt responsabili de amenajarea locurilor speciale sunt primăriile, după cum spun repezentanţii Gărzii de Mediu.
Daniel Iacob, comisar Garda de Mediu Hunedoara: Din păcate am constatat că există astfel de deşeuri abandonate pe raza aproape a tuturor primăriilor. Au fost impuse măsuri de eliminare a acestor depozite de deşeuri şi au fost aplicate chiar şi sancţiuni
Primăriile au primit amenzi de până la 25 de mii de lei.