Locuitorii din Lugoj au apă maro la robinete, după ce Primăria a pierdut o finanţare de zeci de milioane de euro
Apă tulbure, cu miros groaznic, imposibil de băut. Asta curge la robinetele locuitorilor din Lugoj. Uzinele de tratare a apei reușesc să o trimită în parametrii normali în rețea, cumva. De acolo, datele se schimbă radical, pentru ca apa curge prin ţevi montate în anii 60. În tot acest timp, oraşul are o rețea nouă, paralelă, care zace nefolosită.
De Iulia Pop la 13.03.2021, 10:00- Contractul încheiat de Primăria Lugoj pentru îmbunătăţirea reţelei de apă potabilă a înregistrat pierderi de milioane.
De ani întregi, lugojenii sunt nevoiţi să se confrunte cu apa plină de rugină care ajunge la robinetele lor. Viorica Murărescu lucrează de 30 de ani în laboratorul unde se stabilește calitatea apei și folosește exact aceleași metode ca în prima zi în care a venit aici.
Viorica Murărescu: Asta este apa brută, pe care o captăm direct din Timiş. În funcţie de turbiditatea apei brute, eu îmi calculez suflatul de amoniu, pe care îl dozăm şi lasă apa cu turbiditate 2-3, care se încadrează în standardele impuse de Sanepid.
Uzina "e cum e" pentru că, în ultimii 36 de ani, abia s-au schimbat câteva pompe. Două asemenea pompe, de capacitate mai mare, şi încă trei de capacitate mai mică aflate la subsol sunt singurele investiţii care au fost făcute în Uzina numărul 2 de apă a Lugojului, dată în folosinţă în 1985.
Sorin Adam, şeful Uzinelor de apă: Dintotdeaua aşa a fost aici, doar noi am făcut mici modificări.
Contractul pentru îmbunătăţirea reţelei de apă potabilă a Lugojului, pierderi de milioane
Rețeaua nouă de apă potabilă, de 105 kilometri, care a costat 10 milioane de euro, ar fi trebuit să fie gata în urmă cu nouă ani.
Claudiu Buciu, primarul Lugojului: Trebuia finalizat într-un an şi nouă luni. Acum suntem în 2021 şi nu este finalizat.
Un contract care a generat scurgeri importante de bani. Vorbim despre pierderi de peste trei milioane de lei pe an.
Claudiu Buciu, primarul Lugojului: Trebuiau să monteze pe reţea 1000 de hidranţi, dar au montat doar 150 şi nu mai pot monta alţii.
Din 9000 de branşamente ce trebuiau făcute la reţeaua nouă, au fost efectuate doar 500. Costurile branşării sunt halucinante.
Claudiu Buciu, primarul Lugojului: Valoarea unui branşament a fost de 12.000 lei şi s-a făcut cu 2000 de lei de societatea noastră. Nu ştim ce s-a întâmplat cu restul de bani.
Pentru că Primăria a pierdut o finanţare de 30 de milioane de euro, acum trebuie să se descurce pe cont propriu. Totuşi, la robinetele oamenilor va continua să curgă aceeaşi apă maro.