Sculptori din toată ţara şi-au dat întâlnire la Polovragi pentru a transforma buştenii în adevărate opere de artă
Iar un tărâm de poveste îi aşteaptă pe turişti şi la poalele munţilor, în Gorj, acolo unde dacii sunt readuşi la viaţă printr-o artă neobişnuită.
De Diana Speretoiu la 03.07.2020, 17:18- Lumea dacilor prinde contur în Gorj.
- Sculptorii au dat frâu liber imaginaţiei.
Sunt sculptaţi cu drujba şi cu dalta, din buştei de dimensiuni impresionante. Totul are loc în cadrul unui festival de sculptură, organizat într-o zonă ce i-ar fi fost adăpost zeului Zamolxe.
Intrarea în localitatea Polovragi este păzită mai nou de... doi străjeri daci. De cum păşeşti pe poarta comunei, intrii într-o lume fascinantă. La poalele munţilor, aproape de Mănăstirea Polovragi, liniştea e spartă de sunetul drujbelor.
Sculptorii au dat frâu liber imaginaţiei. În aer liber, dau viaţă unor buşteni uriaşi. În doar câteva zile, vor umple acest loc cu zeci de lucrări inspirate din legendele dacilor. Nu se putea altfel mai ales că zona este legată de numele zeului Zamolxe.
George Bostănică sculptor: Zona abundă de istorie dacică şi aici va fi tot un complex dacic şi proiectul va fi patru, şase daci, câţi om putea face, la un zid de apărare.
Ştefan a venit tocmai din Cluj. Sculptura e pasiune veche pentru el.
Ştefan Bara, sculptor: Îmi face plăcere, împreună cu colegii, să lăsăm ceva în urma noastră aici în ţinutul dvs tare fain, cu atâtea valori. Îi învăţăm şi pe copii să ducă mai departe meşteşugul lemnului.
Şi tot în vatra dacilor, turiştii pot admira şi o colibă similară cu cea în care trăiau strămoşii noştri. Lupul dacic şi Zamolxe au fost aduşi şi ei din vremuri îndepărtate să anime locul.
Gheorghe Epure, primarul localităţii Polovragi: Anul acesta, încercăm să facem legătura dintre spiritualitatea veche a dacilor şi creştinism, în sensul că se va monta cea de-a treia poartă pe care vor fi inserate acele simboluri dacice.
Tabăra de sculptură se va încheia peste o săptămână.