Lupoaica rămasă fără coadă l-a dat de gol pe sculptorul Ioan Bolborea. Artistul e acuzat că a folosit alamă în loc de bronz la monumentele din București
De ce n-are lupul coadă? Este întrebarea care i-a transformat pe poliţişti în detectivi. Celebra statuie a Lupoaicei din faţa Muzeului de Istorie a rămas fără coadă pentru că nu era din bronz, ci din alamă, un material mai prost şi mai ieftin. Şi nu e singurul monument din spaţiul public contrafăcut. Pentru arta sa, sculptorul a primit milioane de euro.
De Andre Rotaru la 13.02.2021, 20:06- Primăria Capitalei a plătit 5,5 milioane de lei pentru monumentele falsificate.
- Poliţiştii spun că prejudiciul total în dosar se ridică la 18 milioane de lei.
Suspiciunile au început să apară după ce, acum patru ani, sculptura Lupoaica din faţa Muzeului de Istorie a rămas fără coadă. Primăria Capitalei a plătit experţi să o repare, iar aceştia au observat că materialul din care era făcută era altul decât cel din contract.
Oana Valeria Zaharia, fost director AMPT: ”Din modul în care a reacţionat materialul la tăiere, restauratorul şi-a dat seama că este un alt aliaj. Atunci s-a făcut şi această expertiză la Institutul de Metale Feroase şi Neferoase şi, în urma expertizării, a reieşit că materialul folosit pentru turnare nu a fost bronz a fost alamă”
Ioan Bolborea a primit 200.000 de lei pentru sculptură
Adică un material de trei ori mai ieftin. Pentru acest monument, artistul Ioan Bolborea a primit 200.000 de lei. Sculptura a fost de la bun început subiect de glume şi parodii.
Ioan Bolborea, sculptor: ”Când s-a ajuns la cât costă. "Păi costă atât, păi de ce costă atât? Că-i bronz că-i muncă, că-i nu-ştiu-ce. Dar ce, bronzul e atât de scump? Păi zic, domnule, eu nu vând bronz, eu vând dreptul meu de autor. Eu nu vând la kilogram lucrarea."
Lupoaica nu este singura operă cu probleme.
Conform conducerii de la acea vreme a Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, nici acest ansamblu din fața Teatrului Național Bucuresti nu este fara probleme unele dintre statui ar fi facute din alte materiale decat cele trecute in contract.
Oana Valeria Zaharia, fost director AMPT: ”La expertizarea materialului, flaşneta aceea care ar fi trebuit să fie din foiţă din aur, foiţa nu era de aur.”
Primăria Capitalei a plătit 5,5 milioane de lei pentru monumente
Sunt monumente pentru care Capitala a plătit 5,5 milioane de lei.
Artistul era abonat la contracte pentru monumente publice. A primit 3,9 milioane de lei pentru statuia lui Alexandru Ioan Cuza şi 2,9 milioane de lei pentru Vioara Spartă din Parcul Colţea.
Oana Valeria Zaharia, fost director AMPT: ”La fel, a ieşit materialul alamă nu bronz”.
Sculptorul a fost audiat de poliţişti şi va fi cercetat in libertate. Este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Poliţiştii spun că prejudiciul total se ridică la 18 milioane de lei.
Am încercat să îl contactăm pe Ioan Bolborea pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns.