Măceșele revin pe mesele românilor. Un preot din Braşov cultivă, culege şi fac e gem din fructele-medicament
Un preot din Brașov a readus măceşele pe mesele românilor. După ce cultivă şi culege fructele-medicament, le transformă în gem pe care îl împarte în comunitate. Şi nu se opreşte aici. Ar vrea ca măceşele lui să ajungă şi la producătorii de medicamente naturiste.
De Redactia Observator la 30.09.2018, 21:53Un preot din Brașov a readus măceşele pe mesele românilor. După ce cultivă şi culege fructele-medicament, le transformă în gem pe care îl împarte în comunitate. Şi nu se opreşte aici. Ar vrea ca măceşele lui să ajungă şi la producătorii de medicamente naturiste.
Singura plantaţie de măceşe din judeţul Braşov se află în Şercaia şi se întinde pe aproape un hectar. A prins rădăcini în urmă cu câţiva ani, când un preot greco-catolic a investit aici 2.000 de euro. Între slujbe, părintele are grijă de plantaţie. Treaba-i migăloasă, iar măceşele - sensibile.
Romulus Nicolae Gînţa, preot: "Anul trecut am avut o producţie de 150 de kilograme de pe un hectar 25 pentru că nu a fost un an prea bun fiind şi la începutul producţiei. Anul acesta sper să fie în jur de 250-300."
Mica afacere este susținută de întreaga familie. După ce măceşele sunt culese cu grijă, ajung în bucătărie și sunt pregătite pentru a deveni pastă. Nu-i deloc simplu: se fierb de câteva ori, iar totul durează ore întregi. Însă rezultatele sunt pe măsură.
Daniela Gînţa, soţia preotului: "Măceşele au foarte multe vitamine, se poate bea şi pasta fără a fi preparată, e foarte bună, am încercat pe propria noastră piele."
Borcanele cu gem de măceşe se vând cu 12 lei şi ajung în toată lumea.
Şi ceaiul de măceşe face minuni: previne infarctul, combate pietrele la rinichi şi poate calma migrenele. Aşa că preotul şi-a propus să se extindă, iar recolta lui să ajungă şi la producătorii de medicamente naturiste.