Măcrişul, aliatul în lupta cu anemia
Cum verdeţurile sunt vedetele acestei perioade, vă invit să redescoperim împreună o plantă cunoscută de pe vremea bunicilor noştri, de care astăzi am cam uitat: măcrişul, un remediu natural excelent, datorită conţinutul ridicat de vitamine şi acizi.
De Redactia Observator la 21.05.2020, 16:47- Măcrişul este sărac în calorii.
- Este bogat în fier, iod, sulf şi vitamina C.
Gustul acrişor îl face uşor de consumat, iar în bucătărie poate fi folosit şi în ciorbe, dar şi ca umplutură pentru plăcinte.
O plantă vânată la tarabe de cei care îi cunosc beneficiile. Măcrişul este sărac în calorii, dar extrem de bogat în fier, iod, sulf şi mai ales, în vitamina C.
Liviu Todoran, expert în produse alimentare: Este bogat în vitamina B, calciu, magneziu, potasiu, e foarte clar că e folositor organismului uman în bolile hepatice, întărire a imunităţii organismului, a vaselor de sânge, bolile renale. Are rol important în regenerarea organismului.
Devine astfel un aliat în lupta împotriva anemiei. Agicultorii, însă, nu prea îl cultivă deoarece este greu de recoltat.
Datorită gustul acrişor, măcrişul poate fi folosit la sosuri, în supe, dar şi consumat crud, în salate. În bucătăria acestui restaurant, planta este ingredientul vedetă al unei ciorbe ardeleneşti.
Laszlo Tokes, bucatar: Pregătim baza pentru ciorbă de măcriş. Călim nişte morcov, ceapă, usturoi. Apoi adăugăm apă, îl aducem la punctul de fierbere. Spălăm bine, bine măcrişul, în două, trei ape, chiar. Frunza de usturoi o tocăm mărunt, mărunt pe urmă amestecăm cu măcrişul. Dă un gust bun şi nu lasă să se înmoaie frunzele.
Ciorba poate fi consumată şi ca atare, dar şi amestecată cu smântână.
Spre deosebire de alte verdeţuri, măcrişul are şi unele contraindicaţii. Nu este recomandat celor care au reumatism ori probleme gastrice.