Mădălin, copilul de 10 care visează să-şi poată ajuta familia sărmană. "Temele le fac eu singur"
În România nevăzută, trăiesc familii pentru care timpul a încremenit, parcă, într-un alt secol. Sunt oameni care îşi duc traiul zilnic sub povara gândului că nu vor mai avea ce pune pe masă. Şi sunt copii care se luptă, mult prea devreme, să-şi depăşească condiţia. Un astfel de copil am găsit într-un sat din Teleorman. Vedeţi o poveste despre curaj şi inocenţă, în acest video.
De Cristina Oprea la 10.05.2020, 20:29- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Copilul are 5 fraţi.
- Mama nu lucrează, iar tatăl e zilier.
Mădălin are 10 ani şi o singură dorinţă. Să îşi poată ajuta familia. L-am găsit în faţa casei din Văcăreşti, unde repeta, conştiincios, ultimele lecţii. Ziua e lungă, iar el, fiind cel mai mare dintre cei şase fraţi, trebuie să se ocupe şi de treburile gospodăreşti.
„Mă trezesc, se trezește și mami, o ajut cu cel mic, ea face mâncare, eu stau cu el. Și cam atât. Ii scot apă”, spune băiatul.
Apoi, se întoarce la lecţii. A învăţat prea devreme că, pentru copiii ca el, educaţia este singura şansă. Fără tabletă, telefon sau laptop, Mădălin scrie pe ce găseşte. Câteva manuale, multe primite din vecini, sunt tot ce are.
(Reporter): Ce note iei tu la școală, așa, de obicei?
(Mădălin): Zece și nouă.
(Reporter): Cine te ajută la teme?
(Mădălin): Le fac eu singur, că mami nu poate. Trebuie să stea cu cei mici.
Pentru părinţi, oameni cu care soarta nu a fost blândă, Mădălin e o binecuvântare. Mama este casnică, iar tatăl munceşte cu ziua. Fiecare lucru din agoniseala lor este obţinut cu mare trudă.
Florentina Iliescu, mama lui Mădălin: Foarte greu. El mai muncește cu ziua pe unde a mai putut. Acuma nu prea mai poate că e bolnav cu inima, ii trebuie două stenturi.
Povestea familiei a înduioşat comunitatea din Văcăreşti. Iar vecinii şi preotul fac tot ce pot ca să o ajute. Oamenii din sat vor ca ambiţia lui Mădălin să inspire şi să îndepărteze prejudecăţi.
Florența Nuță, localnică: Doar să se uite în locul lui Mădălin în timp ce spune cum e viața lui și să își dea seama cam cât de grea e viața lui și de ce ar merita o viață mai ușoară.
Violeta Zaharia, Asociaţia "Un pas spre educaţie": Văzând și notele copilului, am zis ca trebuie sa ne implicăm mai mult. Este un ajutor real pentru ei, aceste materiale, dar și alimente pe care noi le ducem familiilor. Este, de fapt, cum sa va zic, ca o gura de aer.
Părinţii lui Mădălin se luptă acum să ridice o casă nouă. Copiii cresc şi nu mai pot sta înghesuiţi într-o casă prea mică pentru visurile lor mari. Tatăl nu munceşte pentru bani, ci pentru materiale de construcţii. Nu ştie şi nici nu vrea să ceară.
Singura şansă este munca cinstită. Este lecţia pe care a învăţat-o în familie şi pe care acum o dă mai departe şi copiilor lui. O moştenire mai preţioasă decât oricare alta.