Mai mult de jumătate dintre bihoreni au apa de la robinet contaminată
Pericol de contaminare în mai bine de jumătate din județul Bihor. Apa de la robinet este infestată cu substanțe periculoase, unele chiar cancerigene.
De Redactia Observator la 03.09.2020, 14:28- Bacteria poate provoca infecţii intestinale cu simptome precum febra sau durerile abdominale puternice.
- Probleme sunt şi în Sălard, localitate aflată la 25 de kilometri de Oradea.
De teamă să nu se îmbolnăvească localnicii au ajuns să bea şi să gătească numai cu apă plată cumpărată de la magazin.
O mare parte din apa livrată bihorenilor este contaminată cu agenţi periculoşi.
Miklos Nagy – primar Comuna Sălard: De un an- doi e problema asta. Şi am văzut că peste tot în judeţul Bihor au apărut nişte modificări, nu ştiu ce s-a întâmplat în subsol, de unde sunt probleme.
Din 101 reţele monitorizate anul trecut în judeţ, autorităţile au găsit probleme în peste jumătate.
Dorel Țîrț – purtător de cuvânt DSP Bihor: În cursul anului 2019 şi în primul semetru al acestui an au fost aplicate un nr de 33 de sancţiuni.
La robinet curge uneori apă contaminată cu E-Coli. Mai rău e că localnicii nu știu ca apa este chiar atât de infestată.
Bacteria poate provoca infecţii intestinale cu simptome precum febra sau durerile abdominale puternice. Probleme sunt şi în Sălard, localitate aflată la 25 de kilometri de Oradea. Aici, în apa de la robinet s-au găsit arsen, nitriți și nitrați peste valorile normale.
Specialiştii atrag atenţia că arsenul, care e un metal greu, trebuie evitat. Consumul pe termen lung poate declanşa cancerul. Aşa se face că locuitorii folosesc pentru gătit şi băut apă de la magazin.
Miklos Nagy – primar Comuna Sălard: Noi, ca Primărie, am făcut deja demersuri de mai mulţi ani. Am şi câştigat un proiect PNDL, lucrările se fac acum, începând de la extinderea conductei apei, dar şi modernizarea staţiei de tratare a apei, filtrarea şi extatarea apei. Proiectul ăsta va fi gata anul viitor.
Problema apei contaminate nu este doar în Bihor. În România avem aproape 900 de localități în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu sau nitrați.