Mamă moartă la naștere în Spitalul de Urgenţă din Focşani, acuzații de malpraxis
Acuzaţii grave la Spitalul de Urgenţă din Focşani după ce o tânără a murit la naşterea primului ei copil. Familia susţine că medicii au lăsat-o pe mamă să treacă printr-un travaliu chinuitor, deşi avea o sarcină cu risc.
De Redactia Observator la 10.07.2019, 20:41Acuzaţii grave la Spitalul de Urgenţă din Focşani după ce o tânără a murit la naşterea primului ei copil. Familia susţine că medicii au lăsat-o pe mamă să treacă printr-un travaliu chinuitor, deşi avea o sarcină cu risc. La 35 de ani, femeia era supraponderală, iar fetiţa ei a cântărit 4 kilograme şi jumătate. Soţul acuză că medicii nu au luat nicio secundă în calcul naşterea prin cezariană, care o putea salva.
Luna viitoare, Nicoleta ar fi împlinit 36 de ani şi s-ar fi bucurat de primul ei copil. Tânăra a murit la doar câteva ore după ce şi-a născut fetiţa. A intrat de cinci ori în stop cardiorespirator, iar inima nu a răspuns resuscitărilor repetate.
Poliţia a deschis o anchetă după moartea pacientei din Focşani
Familia dă vina pe echipa medicală care a decis să o lase să nască natural. Deşi în cazul ei erau prezenţi toţi factorii care descriu o sarcină cu risc. Vârsta, excesul ponderal şi riscul de hipertensiune care apare la aproape jumătate dintre gravidele cu probleme de greutate.
Tânăra ar fi aşteptat zece ore să intre în sala de operaţie, timp în care tensiunea i-a crescut periculos.
Mama tinerei decedate spune că "îl sunam pe ginerele meu mereu, de ce nu o bagă în operaţie? Doctorul, nu! Aşteptăm să i se regleze tensiunea şi o băgăm mai târziu".
Ionuţ Făinoiu, medic ginecolog: Considerăm că, în cazul acesta, nu se impunea o operaţie prin cezariană. Atâta timp cât naşterea a decurs în parametri normali, fără nici cel mai mic semn de suferinţă fetală, nu se impunea
Nicoleta şi-ar fi văzut fetiţa imediat după naştere. Apoi o problemă neaşteptată a pus în alertă echipa medicală.
Ionuţ Făinoiu, medic ginecolog: S-a făcut o extracţie manuală de placentă. La o jumătate de oră după ce s-a încheiat absolut tot, a început să se deterioreze brusc starea ei
Rodica Ifrim, şefa Secţiei de Ginecologie a Spitalului din Focşani: Credeţi-mă, au făcut toate eforturile şi au mobilizat toate resursele disponibile pentru a salva viaţa pacientei. Evoluţiile sunt fulminante în anumite cazuri
Familia acuză echipa care a intervenit de culpă medicală. În general, în cazul gravidelor cu risc crescut, momentul şi modul de naştere sunt decise de o echipă multidisciplinară, din care fac parte un neonatolog, un chirurg pediatru, un specialist în medicina internă, un hematolog şi un anestezist.
În Focşani, familia nu ştie dacă a existat o asemenea echipă.
Poliţia a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă. În România, patru din o mie de femei mor la naştere. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea maternă şi infantilă.
Cifrele arată că, în cazul gravidelor supraponderale, riscurile la naştere sunt duble.