O mămică din Tulcea a primit o inimă nouă, la doi ani după ce şi fiul ei a suferit un transplant de cord
O tânără mamă din Tulcea şi fiul ei au luat viaţa de la capăt după ce au primit, fiecare, câte o inimă nouă. Amândoi sufereau de o boală ereditară şi erau pe listele de aşteptare pentru transplant de cord. Primul salvat a fost băieţelul de 12 ani, operat în urmă cu doi ani.
De Redactia Observator la 31.01.2020, 21:18O tânără mamă din Tulcea şi fiul ei au luat viaţa de la capăt după ce au primit, fiecare, câte o inimă nouă. Amândoi sufereau de o boală ereditară şi erau pe listele de aşteptare pentru transplant de cord. Primul salvat a fost băieţelul de 12 ani, operat în urmă cu doi ani. Iar acum, şi mama lui a primit darul vieţii de la un donator din Maramureş. Povestea familiei i-a impresionat şi pe medici.
Inima a ajuns în 40 de minute din Baia Mare în Mureş, un timp record. Pentru tânăra mamă, era singura şansă la viaţă. Ultimele luni şi le-a petrecut în spital, aşteptând o minune.
Horaţiu Suciu, şeful Institutului de Transplant Târgu Mureş: Este vorba de o tânără în vârstă de 29 de ani care era pacientă în evidenţa noastră cu insuficienţă cardiacă de aproximativ 10 ani, dar cu o evoluţie în ultimii doi ani destul de severă. Era la capătul resurselor biologice şi, sincer, nu ştiu cât ar mai fi avut de trăit
Transplantul de cord a durat patru ore şi jumătate. Pacienta este mama lui Denis, un băieţel de 12 ani care, în 2018, a primit şi el o inimă nouă de la o fetiţă din Oradea, aflată în moarte cerebrală. Denis suferea tot de insuficienţă cardiacă, boală pe care a moştenit-o, cred medicii. Atunci, Marieta a aşteptat cu sufletul la gură pe holurile spitalului.
Marieta Ţurlică, pacientă, mama lui Denis: A ştiut că este singura lui şansă la viaţă cât mai lungă şi, după ce a aflat că totul a fost bine, chiar s-a bucurat foarte mult. Prima şansă pe care a avut-o, s-au răzgândit părinţii foarte rapid, la a doua şansă, copilul era foarte răcit
Şi atunci, ca şi acum, intervenţia a fost făcută de aceeaşi echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. În cazul mamei, medicii au avut emoţii, deoarece inima provenea de la un tânăr cu o constituţie solidă, dar, din fericire, transplantul a decurs fără probleme.
Donatorul de 32 de ani suferise un traumatism cerebral grav în urma unui accident casnic. Era în moarte cerebrală, iar părinţii au înţeles că nu mai era nimic de făcut.
Andrei Mureșan, medic primar ATI Spitalul Judeţean din Baia Mare: Îi înţelegem pe oameni că sunt într-un moment de cumpănă, într-un moment foarte greu şi în care tu să mai vii să le ceri aşa ceva şi unii pur şi simplu zic: "Lăsaţi-mă în pace că am eu destule necazuri!"
De la începutul anului, trei operaţii de transplant de inimă au avut loc în România. Anul trecut, au fost doar şase.
Medicii se plâng că bugetul de 20.000 de euro, suportat de stat, pentru o asemenea operaţie, acoperă doar jumătate din costurile intervenţiei.
Horaţiu Suciu, şeful Institutului de Transplant Târgu Mureş: Unele medicamente nu se mai folosesc. Noi folosim alte medicamente care nu se mai regăsesc pe această listă şi costurile ne duc într-o direcţie în care, ca instituţie, se merge în pierdere
Ficatul donatorului din Maramureş a ajuns la Bucureşti, iar rinichii la Cluj, unde au salvat doi bărbaţi care făceau dializă de ani de zile.