Tot mai multe mame cer sfaturi online pentru bebeluşii bolnavi. Semnalul de alarmă tras de medici
Internetul e cel mai bun prieten al multor mame. Cu bebeluşii bolnavi acasă, cer sfaturi online, în loc să meargă la medic. Nu o dată, o astfel de alegere s-a încheiat tragic. Medicii avertizează că orice tratament administrat după ureche sau în doze greşite poate avea consecinţe foarte grave.
De Redactia Observator la 01.08.2018, 22:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Internetul e cel mai bun prieten al multor mame. Cu bebeluşii bolnavi acasă, cer sfaturi online, în loc să meargă la medic. Nu o dată, o astfel de alegere s-a încheiat tragic. Medicii avertizează că, în cazul copiilor atât de mici, orice tratament administrat după ureche sau în doze greşite poate avea consecinţe foarte grave.
O mamă îngrijorată cere ajutorul pe internet. Copilul, foarte mic, e şi foarte bolnav. Dar femeia nu realizează cât de periculos e faptul că nu îl duce, deîndată, la medic. Imediat, apar reacţiile.
"Nu transformaţi copilul în salată. Mergeţi la medic. Maxim împachetări cu apă la temperatura camerei.", este unul dintre mesajele primite ca raspuns.
Monica Irimia s-a convins că trebuie să asculte doar sfaturile specialistului, după ce a văzut situaţia tragică prin care a trecut o mamă de pe un grup în care era înscrisă.
Am văzut o mămică care a pus pe facebook. Fetiţa intrase într-un stop cardio-respirator, din ce spune chiar ea. Toate mămicile de acolo îi spuneau să cheme salvarea, iar ea întreba ce să facă şi cum să facă. În cele din urmă am înţeles că fetiţa a murit, explica femeia.
Anul trecut, un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori a arătat că 1 din 7 români îşi tratează copilul fără să-l ducă la medic, adică după sfaturi primite pe Internet. Sau de la cunoscuţi. Medicii ne-au explicat riscurile.
ANDREEA VIDRU, medic neonatolog
Riscurile sunt foarte mari. Orice medicament are şi efecte benefice, dar şi efecte adverse. Trebuie să ştii foarte bine când îl administrezi, în ce doză şi pentru ce îl administrezi. Nu contează doar simptomul, contează ce boli are copilul, adică poţi să îl administrezi, de multe ori poate să fie nociv pentru el în acel moment.
Datele Institutului Naţional de Statistică au arătat că, doar anul trecut, 51% dintre români au căutat informaţii legate de sănătate pe internet. 58% dintre aceştia sunt femei.
Chadi Muheildi, medic ginecolog
Medicul când spune ceva îşi pune parafa şi semnătura, îşi asumă ceea ce a spus. Când eu îmi dau cu părerea pe internet, e doar o părere. Mie, ca pacient, nu poate să mi se reporşeze faptul că mi-am povestit experienţa.
Cei mai mulţi dintre cei care nu merg la medic spun că timpul lung de aştepare la cabinet sau condiţiile din spitale îi determină să se trateze singuri.