Mănâncăm ieftin şi prost! Efectele devastatoare asupra sănătății ale alimentelor consumate zilnic
Avem printre cele mai mici preţuri la alimente şi sucuri, din Uniunea Europeană. Dar şi calitatea produselor noastre este îndoielnică. Totuşi, cheltuim pe mâncare şi băuturi aproape jumătate din veniturile lunare, chiar dacă preţurile din România sunt mai mici şi decât în multe state din afara Uniunii Europene.
De Redactia Observator la 29.01.2017, 20:04Avem printre cele mai mici preţuri la alimente şi sucuri, din Uniunea Europeană. Dar şi calitatea produselor noastre este îndoielnică. Totuşi, cheltuim pe mâncare şi băuturi aproape jumătate din veniturile lunare, chiar dacă preţurile din România sunt mai mici şi decât în multe state din afara Uniunii Europene.
Asta înseamnă că un litru de suc costă doi lei la un chioşc din Bucureşti. În supermarketuri sunt şi produse mai ieftine.
Conform unui studiu Eurostat, în 2015 preţurile la alimentele şi băuturile de la noi erau pe penultimul loc din cele 28 de state din Uniunea Europeană. Polonezii au cele mai ieftine produse, care sunt cu aproape 40% mai mici decât media europeană, iar ţările nordice au cele mai mari preţuri la mâncare şi băuturi nealcoolice.
Conform INS, la jumătatea anului trecut, veniturile medii ale unei gospodării erau sub 2900 de lei. Cheltuielile, însă, se apropie şi ele, în medie, de 2500 de lei, lunar.
Cele mai ieftine produse de la noi sunt pâinea, cerealele, fructele, legumele şi, în special, cartofii. Un veritabil ghiveci al săracului.