Sportivul Andrei Roșu, maraton prin pădurile distruse de topoare din România
A intrat în cartea recordurilor după ce a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente, iar acum aleargă pentru salvarea pădurilor din țară. Vorbim de maratonistul Andrei Roșu, unul dintre cei mai apreciați sportivi români.
De Cristina Oprea la 05.10.2020, 17:12- Andrei Roşu va trece prin 3 judeţe, în care pădurile seculare au rămas doar o amintire.
- Maratonistul doreşte să atragă atenţia asupra unui viitor nesigur.
Începând de astăzi, Andrei va alerga 100 de kilometri prin zone în care pădurile au fost puse la pământ de cei pentru care nu există lege sau pedeapsă.
L-am întâlnit pe Andrei la antrenament. Și-a dorit să vorbim în mijlocul pădurii. Doar așa, crede el, putem simți binecuvântarea naturii. Aici, departe de ochii celor mulți, putem vedea rănile din inima codrilor.
Andrei Roşu, sportiv amator de anduranţă: Cu toţii ştim că se taie păduri ilegal, dar niciodată nu am văzut dimensiunile dezastrului, pentru că nu taie nimeni păduri lâmgă drumurile naţionale, sau, eu ştiu, pe traseele montane, acolo unde se organizează de obicei concursuri de alergare.taie
Tocmai de aceea a dorit să atragă atenţia printr-un traseu de este 100 de kilometri care trece prin 129 de hectare de păduri tăiate ilegal. Maratonul a început azi, iar în 3 zile, Andrei Roşu va trece prin 3 judeţe, în care pădurile seculare au rămas doar o amintire.
Prin manifestul lui, maratonistul doreşte să atragă atenţia asupra unui viitor nesigur. Visul lui este ca viitoarele generaţii să se poată plimba prin păduri pline de verdeaţă. În demersul său Andrei se bazează pe familie, dar mai ales pe copiii lui.
Andrei Roşu, sportiv amator de anduranţă: Din fericire, ei au crescut cu desene animate în care eroii salvau planeta, salvau pădurile, salvau animalele, aşa că mi-a fost destul de simplu să le explic ceea ce urmează să fac şi mă susţin.
Crima din codri s-ar putea opri printr-o lege simplificată, spun activiştii de mediu. Ei îndeamă oamenii să semneze o petiţie pentru salvarea copacilor.
Radu Melu, manager WWF România: Un control la prima plasare pe piaţă a lemnului. Trebuie să avem o evidenţă foarte clară şi să ştim foarte clar volumul de lemn care pleacă din pădure. În momentul de faţă, noi lucrăm cu nişte volute estimate.
Concret, nimeni nu știe cu cât lemn se pleacă din pădure, odată ce s-a emis avizul de tăiere, pentru că nimeni nu face măsurători stricte la fața locului.
Radu Melu, manager WWF România: Eroarea de calcul acolo este inacceptabil de mare. Ce vrem noi să facem este nu, volumul care pleacă din pădure în maşini. Acel volum este măsurabil, cu erori foarte mici.
În lege, tăierea ilegală sau scoaterea din rădăcini a arborilor pot fi pedepsite cu închisoarea de până la 5 ani.