OBSERVATOR SPECIAL: Marele pericol din mancare
Esti ceea ce mananci! Expresia este cat se poate de adevarata, dar - in acelasi timp - cat se poate de ingrijoratoare pentru secolul nostru. Aproape tot ce mancam ne intoxica organismul
De Redactia Observator la 21.06.2013, 20:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Multi cauta, putini au norocul sa si gaseasca un pui de casa sau niste legume crescute in curte. Cei mai multi dintre noi ne multumim cu ce gasim pe rafturile magazinelor si pe tarabele pietelor.
In prezent, varsta la care incep sa se imbolnaveasca oamenii a scazut de la 45 de ani la 30 de ani. Iar multitudinea de boli diagnosticate de la varste fragede este cauzata in mare parte de consumul de chimicale si implicit de medicamente. “Vorbim de substante cum ar fi monosodiuglutamat din mezeluri, sunt extrem de toxice si in timp ele sunt substante cu potential cancerigen”, a explicat medicul nutritionist Lygia Alexandrescu.
Este important sa nu consumati prea multe mezeluri si asta pentru ca in timp pot dezvolta diferite forme de cancer, in schimb, puteti consuma mai multe fructe si legume, insa mare atentie, daca nu sunt spalate bine, puteti face hepatita.
Desigur, daca traiti cu ideea ca - daca ati renuntat la carnea de pui si ati trecut la carne de peste - ati si facut primul pas spre un stil de viata sanatos. Eroare! Nutritionistii ne spun ca si in acest caz trebuie sa fim foarte atenti. “Ne bucuram ca mancam peste care e afumat, dar el contine foarte mult sodiu si continut din afumatura. Nitritul si nitratul de sodiu nu fac decat sa creasca mult tensiunea arterial. Branza, la fel, sa o cumparam din medii sterile. Este purtatoare de streptococi, stafilococi, medii bateriene puternice”, a adaugat nutritionistul.
Ca sa ne asiguram ca alimentatia este cat de cat sanatoasa, nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam alimente bio, care au o cantitate controlata de ingrasamant.
Daca s-ar reduce cantitatea de pesticide din culturile agricole, daca ar fi eliminati hormonii si steroizii in productia de carne si daca s-ar stopa modificarea genetica a fructelor si legumelor, ADN-ul oamenilor n-ar mai fi suferi schimbari si nici bolile nu ar aparea de la varste fragede.