Mărturii şi detalii şocante ies la iveală în ancheta privind satul sclavilor din Argeş
Mărturii şi detalii şocante ies la iveală la câteva luni de la descoperirea celei mai mari reţele de sclavi din România. La Berevoieşti, Argeş, zeci de tineri au fost sechestraţi, exploataţi, bătuţi până la moarte şi chiar vânduţi de stăpânii lor.
De Redactia Observator la 02.03.2017, 20:31Mărturii şi detalii şocante ies la iveală la câteva luni de la descoperirea celei mai mari reţele de sclavi din România. La Berevoieşti, Argeş, zeci de tineri au fost sechestraţi, exploataţi, bătuţi până la moarte şi chiar vânduţi de stăpânii lor.
-Minorii erau bătuţi, arşi cu ţigara, li se smulgea părul de pe cap cu patentul. Victimele erau legate, schingiuite, erau legaţi de mâini şi obligaţi să mănânce cu capul în jos, fără a folosi linguri sau furculiţe.
În Berevoieşti, Argeş, traficanţii au exploatat chiar şi copii, pentru bani. Pe Mădălin l-au racolat din gară. Crescuse într-un orfelinat şi nu avea familie. Era ţinta perfectă.
-M-au băgat într-o bucătărie şi m-au bătut rău, cu biciul, cu palmele. Cu ce aveau în mână.
-Atunci când exista posibilitate, erau vânduţi între familii. Erau obligaţi ca, dimineaţa, să cureţe materiile fecale din casă sau din jurul casei.
Erau folosiţi să taie lemne în pădure şi să muncească în locul stăpânilor lor.
-Unii au murit chiar în faţa lor. Iar ei, când mergeau cu maşina să ducă lemnele, erau legaţi de caroseria maşinii, ca să nu poata sări.
Stâpânii, în mare familii întregi de asistaţi sociali, primeau ajutoare în bani de la primărie. Munca în folosul comunităţii, însă, o făceau sclavii lor.
-Şi banii pe ajutorul social cine îl lua?
-Stăpânul.
-Şi primarul nu vedea?
-Păi, primarul ştia că sunt copii acolo şi oameni.
-Domnule primar, sunt oameni care spun că au muncit la dumneavoastră la casă.
-Informaţiile sunt eronate, nu cunosc asa ceva!
-Toată lumea ştia. Eu am scos mulţi băieţi de aici. Plecau noaptea şi i-am găsit pe drum. Mafia, era mafia prea mare.
Autorităţile au ştiut şi au tăcut. Până şi poliţia ar fi ştiut de reţeaua de sclavi din Argeş. O spun acum procurorii.
"M-a pus să completez o declarație după dictarea lui, (...), iar după ce am semnat-o, comisarul mi-a dat 200 de lei spunându-mi că sunt de la Feraru Costel, spunându-mi să mă duc acasă."
Acasă... la stăpânul care l-a exploatat. În iulie, anul trecut, jandarmii au descins în satul traficanţilor.
-Luaţi câte unul şi îi transportăm în partea cealaltă.
-Nu ţi-a fost milă de oamenii ăia să-i ţii legaţi?
-Nu suntem vinovaţi, doamnă, noi!
14 victime au fost eliberate atunci. Printre ele şi doi copii de 11 şi 12 ani. O fundaţie s-a ocupat de recuperarea lor.
-În momentul în care au fost eliberate de către noi, ne-au dat senzaţia că au renăscut.
Cercetările în dosar nu s-au încheiat. Din cei 40 de stăpâni de sclavi acuzaţii de trafic de persoane, jumătate sunt cercetaţi în arest.