Masa de Crăciun, calorii cât pentru două zile
Pentru români, mesele îmbelşugate sunt o tradiţie de Crăciun. Cârnaţi, sarmale, friptură, cozonac, toate sunt consumate la un loc. În total, masa de Crăciun depăşeşte 2500 de calorii. Adică necesarul pentru o zi întreagă.
De Redactia Observator la 19.12.2016, 21:05- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Pentru români, mesele îmbelşugate sunt o tradiţie de Crăciun. Cârnaţi, sarmale, friptură, cozonac, toate sunt consumate la un loc. În total, masa de Crăciun depăşeşte 2500 de calorii. Adică necesarul pentru o zi întreagă.
Carnaţii, preparaţi în casă sau cumpăraţi din magazin, nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Carnea tocată şi prăjită ulterior e însă o adevărată bombă calorică. Specialiştii spun că 100 de grame de cârnaţi conţin 350 de calorii, iar din unele sortimente, nu lipsesc aditivii periculoşi. Iar românii mănâncă în primele zile de Crăciun chiar şi câte un kilogram din vestitele preparate.
De toate şi în cantităţi industriale. Friptura de porc aburindă nu-l lasă indiferent nici pe cel mai exigent român. Silueta are de suferit şi, în unele cazuri, chiar şi sănătatea. Sunt sortimente de carne care conţin nitrit de sodiu, o substanţă cancerigenă.
Nici desertul nu trebuie consumat în exces. Cozonacul din comerţ este gustos, dar are dezavantaje. Uneori, o felie de cozonac poate fi mai calorică decât o porţie de friptură.
În total, o singura masă, cea din prima zi de Crăciun înseamnă aproape 3 mii de calorii şi sute de aditivi alimentari. Specialiştii recomandă moderaţia şi asezonarea fripturilor cu salate şi multe fructe.