Mască din fier de pe vremea romanilor, descoperită de un arheolog amator, pe un câmp din Gorj
O mască din fier, folosită de soldați pe vremea romanilor, la exerciții de luptă sau parade a fost descoperită de un arheolog amator, pe un câmp din Gorj. Masca este deja catalogată drept un obiect de tezaur, fiind prima astfel de piesa descoperită în țara noastră. Obiectul a fost găsit la 40 de kilometri distanță de Castrul Roman, din Bumbești-Jiu.
De Redactia Observator la 31.01.2023, 17:03Descoperirea a fost făcută de un arheolog amator, cu ajutorul unui detector de metale.
Gheorghe Calotoiu, arheolog: Probabil a fost purtată de către un soldat roman care se afla fie în Castru sau Castrele Romane de la Bumbei Jiu sau unde au staţionat o serie întreagă de legiuni şi cohorte. A fost găsită la o oarecare distanţă pentru că astfel de obiecte se puneau la distanţe mai mari pentru a nu fi găsite aşa de uşor.
Din aceeași perioadă, au mai fost dezgropate și alte mărturii ale poposirii legiunilor romane în județul Gorj. Un coif sau arme de luptă sunt printre piesele ce au fost expuse la Muzeul Județean din Gorj.
Gheorghe Calotoiu, arheolog: Au fost descoperite în primul rând tezaure monetare, au fost descoperite de asemenea cărămizi ştampilate cu cohortele şi legiunile care au stat aici la Bumbei Jiu, taie de asemenea vase, cuptoare romane, în care se ardea ceramica
Masca romană urmează să fie expertizată, apoi va reveni în vitrina muzeului din Târgu Jiu.
Dumitru Hortopan, director Muzeul Județean Gorj: Este vorba de o mască romană ritualică, care se datează groso modo in secolele 2, 3 după Hirstos. Ea va fi supusă unui procedeu de restaurare în cadrul laboratorului de pe lângă Academia Română taie după aceea va fi clasată şi expusă în cadrul expoziţiei permanente a muzeului judeţean Gorj, Alexandru Ştefulescu
Potrivit legii, cei care descoperă astfel de vestigii sunt obligați să le ducă la muzeu. În caz contrar, riscă închisoarea. În funcție de cât de valoroase sunt obiectele, arheologii de ocazie sunt și răsplătiți cu bani.