Maşinile "uitate" mai mult de şase luni de proprietari pe şosele, vândute de primării
Parlamentarii nu mai vor maşini abandonate pe domeniul public. Rablele ar putea fi confiscate şi vândute de stat dacă proprietarii nu şi-au plătit ITP-ul. Mai mult, autovehiculele vor putea fi ridicate mult mai repede.
De Redactia Observator la 28.12.2019, 21:50Parlamentarii nu mai vor maşini abandonate pe domeniul public. Rablele ar putea fi confiscate şi vândute de stat dacă proprietarii nu şi-au plătit ITP-ul. Mai mult, autovehiculele vor putea fi ridicate mult mai repede. Autorităţile speră astfel să mai elibereze din locurile de parcare blocate cu anii de mii de maşini vechi.
Această Dacie a adunat atât de mult praf şi crengi uscate încât pe capotă a ajuns să crească vegetaţie nouă. Vehiculul mâncat de rugină şi cu roţile dezumflate a fost "uitat" cu tot cu remorcă pe străzile Sucevei. Un loc de parcare ocupat de luni de zile.
Potrivit unui proiect depus în Parlament, o maşină va fi considerată abandonată dacă a fost lăsată pe drumuri sau parcări publice mai mult de şase luni fără ITP şi asigurare RCA. După această perioadă, proprietarul va primi acasă o somaţie. În proiect sunt acum incluse şi maşinile înmatriculate în străinătate.
Nicu Fălcoi, senator USR: Nici drumurile, nici parcările publice nu pot fi considerate pubele. Va primi somaţia imediat ce autorităţile constată faptul că acel autovehicul este abandonat pe domeniul public şi are la dispoziţie 10 zile în care să îşi ridice autovehiculul de acolo sau să vină cu dovezile care să arate că acel autovehicul este în stare de funcţionare
În caz contrar, Primăria va avea dreptul să vândă autoturismul sau să îl caseze, iar proprietarii vor fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.000 de lei. Şi acum există o lege, care nu ia însă în calcul ITP-ul şi care se aplică abia după un an de la abandonul maşinii. Iar de pus în practică este aproape imposibil.
Ovidiu Doroftei, şeful Poliţiei Locale Suceava: Nu se poate ridica în ziua în care e făcută o sesizare. Durează destul de mult pentru că îndeplinim toate procedurile de comunicare, afişare, corespondenţă cu proprietarul. E binevenit acest proiect de scurtare a timpilor de ridicare a procedurii în sine şi bineînţeles e o nevoie acută de locuri de parcare
Şi nu doar locurile de parcare sunt o problemă. Maşinile abandonate pot fi un real pericol pentru circulaţie.
Această dubă, de exemplu, zace într-un loc interzis. Şi mai grav este că blochează vizibilitatea tuturor şoferilor care intră în curbă.
Numai în Bucureşti există aproape 3.000 de maşini abandonate.