Materialele reciclate, transformate în opere de artă de studenţii Universităţii de Arte din Bucureşti
Materialele reciclate pot prinde din nou viaţă şi în mâinile artiştilor. Se întâmplă în aceste zile, în parcul Mogoşoaia de la marginea Capitalei, în cadrul celei mai mari tabere în domeniu, din ţară.
De Redactia Observator la 31.08.2019, 11:44Materialele reciclate pot prinde din nou viaţă şi în mâinile artiştilor. Se întâmplă în aceste zile, în parcul Mogoşoaia de la marginea Capitalei, în cadrul celei mai mari tabere în domeniu, din ţară.
Personajele principale sunt studenţii Universităţii de Arte din Bucureşti, coordonaţi de profesorii lor.
Materiale reciclate, transformate în opere de artă
Crocodili, cobre, vipere sau uriași. S-au transformat în artă iar arta a coborât în stradă. Sau, mai degrabă, în parcul Mogoșoaia. Spațiul verde s-a umplut de lucrări fel de fel, create de artiștii în devenire de la Universitatea de Arte din București. Materialele folosite? Tot ce au găsit la îndemână.
Alexandru Radvan, coordonator proiect: "Totul s-a desfășurat pe ideea de reciclare, de reinventare, partea grea nu e cea fizică, e mai grea cea conceptuală. Întâmplarea face că am avut f multe materiale din zona auto, ceva sute de anvelope, de la autoturism, la cea de tractor, de combină. Roți foarte mari și foarte grele, pe care le vedem doar în filme, plasa de prolipolenă, rafturi metalice, cauciuc tăiat, plafoane de mașini, chiuvete"
O lucrare gigant are undeva la cinci metri și a luat naștere din multe anvelope de mașini reciclate.
Alexandru Radvan, coordonator proiect: "A fost o aventură, pentru că au fost ridicate cu stivuitoare speciale, fiindcă niciunul dintre noi de aici nefiind nici Hercule, nici Incredibilul Hulk nu am putut cu mâna, a trebuit să aducem un ajutor mecanizat. Lucrarea se numește Gladiator învins și în paranteză pentru tatăl, este dedicată amintirii tatălui meu, precupându-mă zona de personaje istorico-mitologice, am tendința să văd aceste lucruri peste tot."
Tot la imaginație și la vechile pasiuni a apelat o tânără artistă. Adoră să găseascã diverse materiale, să le asambleze și să se exprime prin artă. De această dată, a creat o siluetă feminină, din tablă.
Studentă: "Știam că o să fie o femeie, eu asta fac, mă joc cu forma corpului feminin. Am vrut să pun detalii că e încălțată în sandale, are buze roșii, este o femeie modernă, făcută din materiale neașteptate. Am folosit componente de mașini, pe care nici nu le știu, capotă, dar pe care a trebuit să le decupăm, să le modelãm, am folosit și cauciuc. Ochiul este ceva de la o chiuvetă."
Fetele au lucrat cot la cot cu băieții, au folosit bormașina și au montat șuruburi, ca să fixeze lucrările.
Studentă: "Nu am putut să tai cu flexul, dar m-am descurcat. Eu oricum lucrez cu materiale întâmplătorare. Am încercat să le dau un nou sens".
Lucrările pot fi admirate încă o lună, apoi, precum mașinile, ele vor fi casate. Este cea de-a doua ediție a acestei expoziții în aer liber și ei este cea mai mare tabără de artă din țara noastră.