Mii de medicamente româneşti, în pericol să dispară de pe piaţă
Pacienţii români a căror viaţă atârnă de un fir de păr ar putea rămâne fără tratamentul vital. Mii de medicamente româneşti ar putea să dispară de pe piaţă. Producătorii români ameninţă că vor închide fabricile din ţară pentru că nu mai fac faţă taxelor impuse de stat.
De Raluca Măndoiu la 14.02.2020, 22:01- Mii de medicamente româneşti riscă să fie eliminate de pe piaţă
- Autorităţile dau asigurări că vor găsi o rezolvare în cel mai scurt timp posibil
Pacienţii români a căror viaţă atârnă de un fir de păr ar putea rămâne fără tratamentul vital. Mii de medicamente româneşti ar putea să dispară de pe piaţă. Producătorii români ameninţă că vor închide fabricile din ţară pentru că nu mai fac faţă taxelor impuse de stat. În plus, preţurile materiei prime cumpărate din China au explodat din cauza epidemiei de coronavirus.
Virusul fără leac din China a blocat importurile de materie primă în industria farmaceutică de la noi. Pe piaţa neagră, preţurile au crescut cu 500% în ultima lună.
Dragoş Damian, director executiv Patronatul Producătorilor de Medicamente din România: Producătorii din ţară nu vor mai avea materiile prime şi excipienţii din care se fac medicamentele şi nu vor mai putea pune pe piaţă medicamentele respective
Şi nu este singura problemă.
Peste 2.000 de medicamente româneşti generice nu se mai găsesc pe rafturile farmaciilor. Producătorii din România arată cu degetul spre taxa clawback, considerată principala vinovată pentru lipsa de medicamente din farmacii şi spitale.
Practic, producătorii trebuie să returneze statului o parte din profitul obţinut din vânzarea medicamentelor compensate.
Dragoş Damian, director executiv Patronatul Producătorilor de Medicamente din România: Avem o taxă clawback care e de 35% şi plătim şi impozit pe profit în ţară. Nicio ramură economică nu mai are 50% fiscalizare
Producătorii cer Guvernului să plafoneze taxa clawback la 25% pentru medicamentele inovative şi la 20% pentru cele generice. Altfel, spun ei, multe produse româneşti nu se vor mai fabrica, iar producătorii străini ar putea să nu facă faţă cererilor.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: Această criză poate fi extinsă şi pentru alte medicamente chiar făcute de producători străini. Pacientul nu va mai avea acces la medicamente din categoria celor mai ieftine
Oamenii susţin că "avem pensionari care pur şi simplu nu îşi permit să cumpere" şi că "cele străine, chiar dacă sunt mai scumpe, substanţa activă este aceeaşi".
De exemplu, un medicament românesc pentru afecţiuni cardiovasculare costă în farmacii trei lei şi 11 bani, în timp ce un produs similar străin este de patru ori mai scump.
Autorităţile promit că vor lua măsuri.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Am creat un grup de lucru care s-a întâlnit săptămânal pentru a soluţiona rapid problema clawbackului
Printre medicamentele care ar putea să dispară din farmacii se numără şi tratamente pentru boli grave: cancer, afecţiuni neurologice şi cardio-vasculare.