Medicii militari luptă pentru salvarea celor afectați de epidemia de coronavirus (Video)
Pe timp de pace, o armată de medici poartă un război de apărare, în cel mai mare spital militar mobil din ţară. ROL 2, un campus impresionant format din zeci de containere şi corturi, ridicate în mai puţin de trei săptămâni.
De Laurenţiu Rădulescu la 28.04.2020, 22:55- 10 pacienți s-au vindecat de coronavirus la spitalul militar mobil ridicat în Otopeni.
- Medicii de la spitalul militar mobil ridicat în Otopeni acționează după un plan bine pus la punct.
O echipă Observator a intrat în misiune alături de militarii salvatori. Cum arată o zi pe frontul de acolo, vedeţi într-un reportaj de Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea.
Când intri pentru prima oară în labirintul întunecat al spitalului ROL 2, simţi că ai ajuns într-o zonă de război. În mijlocul unei armate de medici şi asistenţi, care luptă zi-lumină, pentru viaţă.
Aici, alarma se dă zilnic, de mai multe ori. De fiecare dată când pe poarta unităţii medicale intră salvările cu pacienţi.
Sunt cel puţin trei-patru cazuri în care ambulanţele aduc aici suspecţi de COVID 19. E şi cazul de faţă, un pacient adus din Bucureşti în urmă cu scurt timp.
Este momentul în care intră în acţiune întreaga echipă medicală de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Medici şi asistenţi, cu chipurile ascunse în spatele echipamentelor de protecţie, încep o misiune în care nu e loc de ezitare.
Zona de triere este extrem de importantă. Practic, aici medicii lucrează contracronometru. Pacienţii sunt testaţi, sunt consultaţi în doar câteva minute, iar apoi îndrumaţi pe saloane diferite: "O să recoltăm nişte sânge pentru analize, o să facem o radiografie pulmonară".
Mihai Cosmin Sălceanu, maior doctor: Urmează pe rând paşii de examen clinic, de recoltare de analize, de efectuare a investigaţiilor paraclinice suplimentare, radiologie şi consulturi interdisciplinare.
Fiecare îşi ştie perfect rolul în Spitalul ROL 2. Medicii se înţeleg dintr-o privire şi-şi calculează fiecare pas, cu disciplină militară.
Mihai Cosmin Sălceanu, maior doctor: Este o rutină pe care de ani de zile noi o avem în spate. Fiecare om ştie exact ce are de făcut şi este la locul potrivit.
Iar locul potrivit e pentru ei în curtea Institutului "Ana Aslan", din Otopeni, unde, în timp-record - doar 19 zile - s-a instalat cel mai performant spital mobil al României. Containere şi corturi militare de război adăpostesc, pe timp de pace, laboratoare de testare, zone de triaj, radiologie şi saloane pentru pacienţi. Pe scurt, ROL 2. O unitate împărţită în trei zone: verde - cea mai sigură, gri şi roşie - unde nimeni nu intră fără un echipament complet.
Stânga-dreapta, avem două zone unde urgenţele majore sunt preluate. Aici avem zona de resuscitare, unde pacienţii foarte gravi sunt preluaţi.
În mai puțin de trei ore, cât îi însoţim pe medici prin spital, trei pacienţi sunt aduşi la ROL 2. Alţi 20 sunt internaţi aici. Majoritatea au forme medii sau uşoare de coronaviroză: "Aici rămân ei. Aici sunt saloanele, da! Şi aici primesc o pijama, prosoape de unică folosinţă, kitul de internare pentru pacienţi. Nu vii cu absolut nimic de acasă".
Simona Ionescu, doctor: Întreg personalul este antrenat să facă acest lucru. Cel mai important lucru e ca personalul să fie în siguranţă, să nu se infecteze şi pacienţii să se vindece şi să plece acasă.
O misiune îndeplinită, în fix o lună de la inaugurare, pentru zece pacienţi vindecaţi. Pentru restul, lupta continuă. Şi e un test de anduranţă, stăpânire şi răbdare.
Simpla dezechipare cere extrem de multă atenţie şi un calcul milimetric, pentru a nu atinge echipamentele contaminate: "Vă aplecaţi din trunchi, da? Coloana cervicală dreaptă, da? Prindeţi ochelarii de lateral. Îi trageţi în jos şi îi ţineţi un pic în tensiune".
Inclusiv microfoanele şi camerele de filmat ne-au fost dezinfectate.
După două ore aşa arăţi. Gândeşte-te ce înseamnă pentru medici, în primul rând. Care lucrează 24 din 24 şi trebuie să facă asta la trei ore, nu?
În războiul cu coronavirusul, Armata luptă pe trei fronturi, în trei spitale militare mobile. Cel de aici, un altul la Constanţa şi încă unul care urmează să fie ridicat în Timişoara.