România suferă de lipsa medicilor, dar rezidenţii tot nu găsesc locuri de muncă
De Redactia Observator la 07.12.2017, 21:57În ţara fără medici, sistemul reuşeşte să aducă în pragul disperării sute de doctori la început de carieră. Au trecut de cel mai greu examen - Rezidenţiatul - dar nu au reuşit să prindă un post în spital. Locuri libere sunt, dar nu şi bani de salarii. Cu CV-ul în mână, medicii au ajuns să bată la toate uşile. Nu ar vrea să părăsească şi ei România, însă unii dintre povestesc că au intrat deja în depresie.
Andrei Chiriac, un tânăr care a muncit enorm, nu-şi găseşte locul. Este proaspăt absolvent de Medicină şi-a trecut cu brio de Rezidenţiat. A bătut la toate uşile. Într-o ţară cu un sistem medical bolnav, care nu-şi primeşte medicii să-l trateze.
Andrei a luat-o la pas, cu CV-ul în mână, pentru a-şi găsi un loc de muncă - fără succes însă.
În aceeaşi situaţie este şi Ana Maria, care a obţinut 600 de puncte. A văzut cum un alt coleg a devenit medic rezident cu... 601 puncte.
Iar dacă nu se poate, Alex, colegul ei de an, se gândeşte să plece în străinătate. E singura soluţie pentru a-şi practica meseria. El şi cei 412 tineri care au promovat, dar nu au prins un loc.
Ministerul Sănătăţii nu ia în calcul suplimentarea locurilor, dar ar putea să-i trimită pe medici... la sat.
Spitale mari din Bucureşti au scos la concurs, în acest an, între 5 şi 10 locuri. Pentru atâtea au avut bani de salarii.
Exodul cadrelor medicale a început în urmă cu 10 ani. Numai la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Marie-Curie lipsesc acum 7 medici. Iar situaţia este mult mai gravă la celelalte spitale din Bucureşti, care au un deficit de cel puţin 20%. Cu toate acestea, numărul locurilor pentru rezidenţi este cel mai mic din ultimii ani.
Potrivit ultimelor statistici, ţara noastră are 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de 3,4 cât e media europeană. Iar specialiştii prevăd că în următorul an, numărul medicilor va scădea şi mai mult.