Medicii români învaţă să salveze oameni experimentând pe porci
Porcul Ghiţă a devenit obiect de studiu. Ca să fie pregătiţi să facă operaţii care să salveze oameni, medicii noştri experimentează pe porci. Sunt operaţii în toată regula, cu mai mulţi medici şi cu pacientul legat la aparate
De Redactia Observator la 28.02.2015, 19:52Porcul Ghiţă a devenit obiect de studiu. Ca să fie pregătiţi să facă operaţii care să salveze oameni, medicii noştri experimentează pe porci. Sunt operaţii în toată regula, cu mai mulţi medici şi cu pacientul legat la aparate
Adrian Coculescu este de mai bine de şapte ani medic specialist la un spital din Gorj. A venit, însă, în Capitală, alături de alţi medici din toată ţara ca să înveţe meserie pe porci.
Anatomia porcului este foarte asemănătoare cu cea a omului. E greu să faci un porc să sângereze. Stomacul este mult mai gros. Pentru specialişti, însă, e metoda cea mai eficientă pentru a testa tehnici văzute doar în filme.
Antrenamentele pe porci nu sunt invenţia românilor. În Europa, există centre specializate pentru astfel de intervenţii. La Strasbourg, de exemplu, endoscopia şi laparoscopia pe porci este tradiţie.
Vârful de lance este protezarea esofagului cu nişte proteze extensibile. Preţul lor este undeva între 600 şi 1000 de euro. Nu ai vrea să greşeşti o manervră.
Momentan, astfel de exerciţii se fac într-un spital privat din Capitală. În centrele universitare, viitorii medici au mai greu sau deloc acces la practică pe animale vii.
Experimentele medicilor sunt făcute doar cu aprobare prealabilă. Animalele nu suferă în timpul intervenţiilor, fiind complet anesteziate.