Merele românești, greu de păstrat peste iarnă. Horticultorii nu îşi permit să plătească preţul de depozitare
Tone de mere româneşti se strică prin beciuri pentru că nu există depozite frigorifice unde fructele să fie depozitate. Iar unde există, preţul de depozitare e atât de mare încât horticultorii nu-şi permit să-l plătească. În aceste condiţii, mulţi pomicultori au renunţat la livezi.
De Redactia Observator la 28.10.2020, 12:50- Depozitele care au fost în judeţul Argeş sunt acum în paragină.
- Horticultorul spune că va renunţa să mai cultive dacă statul nu îl ajută cu nimic.
Inginerul Gheorghe Voica, pomicultor din Mărăcineni, are 20 de tone de mere în depozitul institutului pomicol din zonă. Speră să vândă fructele foarte repede deoarece nu-şi permite să le păstreze prea mult acolo.
Gheorghe Voica, pomicultor Mărăcineni, judeţul Argeş: Păstratul merelor costă tot atât, peste iarnă, cât costă produsul lor. Deci, dacă te costă în jur de un leu să faci mărul în capătul plantaţiei, te mai costă 1 leu să-l depozitezi.
Depozitele care au fost în judeţul Argeş sunt acum în paragină. Horticultorul spune că va renunţa să mai cultive fructe dacă statul nu îl ajută cu nimic.
Reporter: Care credeţi că ar fi soluţia?
Gheorghe Voica, pomicultor Mărăcineni, judeţul Argeş: Politici agricole coorente. De aia sunt plătiţi 16.000 de angajaţi în Min Agriculturii.
Un depozit de 1.000 de tone cu atmosferă controlată costă 1 milion de euro, iar această sumă nu o găseşti la toţi pomicultorii din judeţul Argeş, spune inginerul. În comuna Boțești, unde există un singur depozit şi acela neîgrijit, mulţi cultivatori de meri încearcă să păstreze fructele cât pot de bine, acasă.
Bărbatul spune că nu poate duce fructele la hipermarket deoarece nu i le ia nimeni. Aşa că le vinde la bişniţari cu 1,5 lei kilogramul. Aşa cum fac mai toţi producătorii din zonă.
Producătorii speră ca statul român să-i ajute, astfel, în curând, n-o să mai existe mere româneşti pe piaţă, ci doar din import.