Mii de măşti neconforme au ajuns în spitale-focar din toată ţara. Dosarul achiziţiilor controversate ale companiei de stat UNIFARM a ajuns la DNA
Dosarul achiziţiilor controversate ale companiei de stat UNIFARM a ajuns la DNA. Mii de măşti neconforme au ajuns în spitale-focar din toată ţara în starea de alertă. Câţi medici se vor fi îmbolnăvit şi câţi oameni au murit din cauza măştilor proaste, folosite în mod normal la schimbatul scutecelor pentru a proteja de miros, nu se ştie. Observator a urmărit ancheta încă de la începutul pandemiei.
De Bianca Iacob la 03.02.2021, 19:46- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
O afacere de milioane de euro a pus medicii în pericol
În plină stare de urgenţă, când spitalele deveneau focare, o afacere de milioane de euro lăsa fără apărare medicii din linia întâi. Măşti folosite la schimbarea scutecelor bebeluşilor, complet inutile în faţa virusului, erau vândute în unităţi sanitare.
Tăcerea a fost singurul răspuns al administratorului firmei de la care UNIFARM a cumpărat fără licitaţie măşti şi ventilatoare. UNIFARM a cumpărat scump şi de o calitate îndoielnică. 1.200.000 de măşti pe care compania de stat le-a vândut mai departe în spitale cu aproape 20 de lei bucata.
Adrian Ionel, fostul director UNIFARM: "Colegii din spitale să stea liniştiţi. Ne ocupăm de aprovizionarea lor. Avem grijă de ei!"
Lazăr Florin, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Bistriţa: "S-a constatat că sunt neconforme şi au fost returnate. Au observat şi medicii înainte să le folosească. Noi am notificat UNIFARM"
Horia Trăilă, manager Spitalul Mioveni: "A trebuit să returnăm nişte pachete pentru că într-adevăr nu puteau fi folosite, nu puteau să asigure nivelul de protecţie corespunzător"
Medicii au fost primii care s-au plans
La scurtă vreme, a venit şi alerta de la Comisia Europeană. Scria negru pe alb - măştile daddy baby nu protejează de infecţia cu SARS-COV 2. 113 spitale primiseră deja măştile.
- Aveaţi cunoştinţă că cei din CE au emis acea alertă?
- Am venit aici în calitate de martor!
- Unifarm a reacţionat imediat prin retragerea măştilor puse deja în circulaţie.
- După ce deja medicii spuseseră că e un risc pentru sănătatea lor?
- Nu, nu.
Imediat, adică la o săptămână de la alerta comisiei şi la trei săptămâni de la livrare. UNIFARM susţine că a reuşit să retragă 98% dintre măştile neconforme. Asta ar însemna că 24 000 de bucăţi au fost folosite.
Pe lângă măştile pentru schimbarea scutecelor, pe 23 martie, UNIFARM a încheiat două contracte cu firma Ducos, care urma să livreze şi 400 de ventilatoare pulmonare din China. Asta deşi firma producătoare nu se regăsea pe lista acceptată de Comisia Europeană. Au fost livrate doar 265, pentru care UNIFARM a plătit un preţ exorbitant. Peste 48.000 de euro pe un ventilator, de patru ori mai mult decât preţul de pe piaţă.
Ventilatoarele încă zac în depozitele companiei, care din decembrie, are şi sechestru pe bunuri.
Adrian Ionel, fostul director al UNIFARM, este trimis în judecată pentru că ar fi primit şpagă peste 700 de mii de euro pentru alte achiziţii ale UNIFARM din pandemie.