Cinci mii de mineri din Valea Jiului, instruiţi să lucreze în domeniul producerii de energie verde
Cinci mii de mineri din Valea Jiului vor fi instruiţi să lucreze în domeniul producerii de energie verde. Concret, oamenii vor urma, rimp de 6 luni, cursuri de reconversie profesională pentru a trece de la meseria de miner, la operator în parcuri eoliene.
De Redactia Observator la 08.11.2019, 16:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cinci mii de mineri din Valea Jiului vor fi instruiţi să lucreze în domeniul producerii de energie verde. Concret, oamenii vor urma, rimp de 6 luni, cursuri de reconversie profesională pentru a trece de la meseria de miner, la operator în parcuri eoliene, anunţă Asociaţia Română pentru Energie Eoliană. Iar costurile vor fi acoperite din fonduri europene.
În prezent, România produce energie din surse regenerabile doar în proporţie de doar 15%. Până în 2030, România şi-a asumat aproape o dublare a acestui procent, ceea ce înseamnă mai puţine locuri de muncă în mine.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană vrea să asigure din bani europeni cursuri de reconversie preofesională pentru 5.000 de mineri din Valea Jiului.
Claudia Brânduş, preşedinte RWEA: Am venit cu ideea de a face o academie în Valea Jiului pentru a da posibilitatea celor din zona sa faca cursurile necesare şi să devină operatori de parcuri eoliene certificate. Avem un plan destul de ambiţios de cel puţin 500 de persoane pe an, dar deocadată suntem în definirea proiectului.
În prezent, România îşi asigură doar 12% din energie din surse regenerabile. Presaţi de cerinţele europene, până în 2030 oficialii români şi-au asumat să crească acest procent până la cel puţin 28%. Asta ar insemna o reducere a numărului de angajaţi din mine.
Giles Dickson - CEO asociaţia Wind Europe: Nouă, celor din industria vântului, ne plac minerii pentru că au bune abiltăţi tehnice şi inginereşti şi sunt obişnuiţi să lucreze în condiţii de muncă deosebite.
Claudia Brânduş, preşedinte RWEA: Energia eoliana va exploda pur si simplu si atunci vor avea o meserie care va fi cerută. Altfel riscă să rămână cu o meserie care nu se cere.
Dezvoltarea parcurilor eoliene e o şansă de care foarte mulţi mineri, dar şi energeticieni vor să profite.
Tirintica Sebastian, mecanic maşinărie extracţie: Până acum proiectele de reconversie profesională au fost gen pentru osptari, pentru barmani niciodata ceva de rangul asta. Sunt foarte mulţi interesaţi, în special generaţia tânără de mineri care nu are siguranţe, caci ştiţi bine mineritul din Valea Jiului este în situaţia în care este. Nu suntem singuri că putem să continuăm să ieşim la pensie din sistem.
Bîrchiş Ştefan, absolvent facultate Energetică: Eu provin dintr-o familie de mineri şi am avut oportunitea să lucrez în mină dar nu am vrut să iau această decizie.
Reporter: Deci e mai bine pe eoliană decât în mină?
Bîrchiş Ştefan, absolvent facultate Energetică: Mult mai bine. În primul rând că e siguranţă şi e o meserie mult mai avatanjoasă pentru o carieră foarte bună.
În România, producţia de energie se bazează preponderent pe cărbune, resursă care asigură 25% din total.
În Germania în schimb, sursele regenerabile au depășit cărbunele iar până în 2038 l-ar putea înlocui complet.