"Minirabla" electrocasnicelor i-a făcut pe olteni să recicleze
Dai un frigider vechi, primeşti bonuri de masă! Aşa sunt încurajaţi, în Gorj, oamenii din zeci de sate să renunţe la aparatele electronice şi electrocasnice vechi, pe care nu le mai folosesc. Oferta a dat roade: brusc, oltenii au început să recicleze.
De Diana Speretoiu la 06.10.2020, 23:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Oltenii au prins gustul reciclării, odată cu programul "Minirabla" electrocasnicelor
- România rămâne codaşa Europei la reciclare, dar exemplul din Gorj arată că se poate
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Degeaba păstrezi deşeurile electrice şi electronice. Noi le colectăm şi tu câştigi premii pe loc!
Când acest mesaj entuziast a spart liniştea pe uliţele din Gorj, la prima oră, satele s-au animat imediat. Iar drumurile pustii s-au umplut dintr-odată cu tot felul de vechituri. Din poartă în poartă şi din curte în curte, au fost strânse zeci de televizoare, calculatoare, frigidere ruginite şi chiar casetofoane.
Nu mai mergeau de 20 de ani
De ani întregi se împiedicau oamenii de electrocasnicele vechi prin casă ori prin pod. Dar şi-au făcut curaj să se despartă de ele abia când au aflat că vor primi câte un tichet de 10 lei pentru fiecare aparat reciclat.
Campania de colectare a electrocasnicelor vechi are loc până pe 21 octombrie, în 49 de localităţi din Gorj.
Luis Popa, director Serviciul de Salubritate Gorj: Sunt fericiţi, în primul rând, că scapă de aceste vechituri din ogradă şi se bucură şi de aceste bonuri cu care pot să meargă la cumpărături
România e codaşa Europei la reciclare, dar exemplul din Gorj arată că se poate: de când autorităţile au început să bată din poartă în poartă, judeţul s-a mobilizat spectaculos. Peste 80 de tone de aparate au fost adunate în mai puţin de două săptămâni.
Deşi conştienţi că nu se face primăvară cu o floare şi ţara noastră este, în continuare, codaşa Europei la reciclare, iniţiatorii acţiunii anunţă că o vor prelungi până la finalul anului.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016, cu 1,6 kg pe locuitor, sub media europeană, de 8,9 kilograme, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică.