Ministerul Culturii vrea să cumpere casa prăbușită în care s-a născut Constantin Brâncuşi
Ministerul Culturii vrea să cumpere casa în care s-a născut celebrul Constantin Brâncuşi. Chiar dacă, din păcate, din locuinţă nu au mai rămas decât ruinele. Un secretar de stat a mers la Hobiţa, în satul natal al sculptorului, să facă primele demersuri în acest sens.
De Redactia Observator la 07.11.2018, 17:24Ministerul Culturii vrea să cumpere casa în care s-a născut celebrul Constantin Brâncuşi. Chiar dacă, din păcate, din locuinţă nu au mai rămas decât ruinele. Un secretar de stat a mers la Hobiţa, în satul natal al sculptorului, să facă primele demersuri în acest sens.
Bârne putrezite şi câţiva aşa-zişi pereţi care se prăbuşesc sub povara singurătăţii. Este tot ce a mai rămas din casa de lemn în care s-a născut Constantin Brâncuşi. În al 12-lea ceas, Ministerul Culturii vrea să salveze ce se mai poate. Dacă se mai poate.
Alexandru Pugna, secretar de stat al Ministerului Culturii: Un ochi rade pentru ca am reusit sa revin in acest loc încarcat de spiritualitate romaneasca. Un ochi plange pentru ca vedem ce se afla in spatele nostru. Tot ce este aici este ideea noastră să recuperăm, şi în mod special cele două grinzi.
Şi autorităţile locale promit că se vor implica în achiziţionarea casei lui Brâncuşi. Acum locuinţa se află pe proprietate privată, iar moştenitorii sculptorului nu ar avea bani să o refacă.
Cosmin Pigui, primar comuna Peștișani: Trebuie sa tinem cont că mai avem si noi in magaziile liceului depozitate o parte din casă plus acoperişul. Pană la sfârşitul acestui an solutia va fi facuta publică.
Cu atât mai mult cu cât iarna bate la uşă şi nu se ştie dacă ceea ce a mai rămas din casă va mai trece peste încă un sezon rece.
Localnic: Văd ca acum s-au mai trezit şi mai încearcă. Statul român a inceput sa aprecieze valoarea lui Constantin Brâncuşi ca înainte, nuuu ne trebuie noua pietrele şi nu ştiu ce ale lui Constantin Brâncuşi.
Chiar la jumătatea lunii, trecute un perete al construcţiei s-a prăbuşit din cauza ploilor şi a vechimii. Atunci Ministerul Culturii declara că nu există fonduri suficiente pentru reabilitarea ei.
Aurel Cernitoiu, muzeograf: Casa este o casă de sfârşit de secol 19, specifică judeţului Gorj, din partea de nord-vest a Olteniei, de lemn de stejar din trei camere. Casa autentică se zice că ar fi luat foc in 1908.
La 100 de metri distanţă de casa în care Constantin Brâncuşi a văzut prima dată lumina zilei, a fost ridicată o copie a acesteia, care funcţionează astăzi ca muzeu.