Mizerie şi mâncare expirată găsite într-unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri
Pericol uriaş la raft în marile magazine din ţară. Peşte şi carne expirate, vitrine murdare şi aparate de feliat ruginite. Asta au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorului într-o razie în 14 hipermarketuri din acelaşi lanţ.
De Redactia Observator la 30.10.2019, 19:47Pericol uriaş la raft în marile magazine din ţară. Peşte şi carne expirate, vitrine murdare şi aparate de feliat ruginite. Asta au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorului într-o razie în 14 hipermarketuri din acelaşi lanţ. Peste o tonă şi jumătate de alimente periculoase au fost oprite înainte de a ajunge pe farfuriile românilor. Două spaţii unde se vinde mâncare gătită ar putea fi închise.
14 magazine care aparţin aceluiaşi lanţ de hipermarketuri au fost verificate simultan în toată ţara de inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Prima oprire, standul cu peşte proaspăt.
Şi nu doar că peştii nu erau proaspeţi, unii erau aproape prăjiţi de căldura din magazin.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Peştele pe patul de gheaţă stă ca la plajă. Are o faţă la 25 de grade, temperatura din magazin, şi o faţă pe gheaţă. Înseamnă că din acel moment s-a întrerupt lanţul termic şi numai Dumnezeu ştie ce se poate întâmpla cu produsul respectiv. Ne gândim să obligăm operatorul economic să afişeze lângă fiecare peşte, ipotetic proaspăt, data când a fost pescuit, pentru a şti cât de proaspăt este
Alte magazine, alte probleme. Într-unul, peştele era expirat, în altul expirase carnea de mânzat. Pentru clienţi, pericolul este uriaş.
Adrian Marinescu, medic: Produsul poate să determine toxiinfecţie alimentară. Putem avea forme uşoare de toxiinfecţii alimentare şi forme severe, cu deshidratare, cu complicaţii importante, mai ales la extremele de vârstă şi la cei care au afecţiuni cronice preexistente
Specialiştii spun că peştele proaspăt se recunoaşte după corneea transparentă şi branhiile roşii.
Suprizele neplăcute au continuat la raioanele de gastronomie. Aici, temperatura de păstrare a alimentelor gătite ar fi trebuit să fie de 60 de grade.
Nu a existat niciun magazin verificat în ţară care nu aibă probleme, spun inspectorii de la Protecţia Consumatorului, care le-au văzut pe toate la acest control: de la vitrine murdare la feliatoare şi tăietoare ruginite.
Peste 1600 de kilograme de alimente din 14 supermarketuri au fost retrase de la raft. S-au dat 35 de amenzi a căror valoare depăşeşte 300 de mii de lei. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului propun şi închiderea pentru jumătate de an a sectoarelor de gastonomie în două dintre magazinele din Bucureşti.
După control, comercianţii şi-au învăţat lecţia. Astăzi, într-unul din magazinele verificate peştele era "îngropat" în gheaţă.
Reprezentanţii lanţului de hipermarketuri nu au comentat până acum situaţia.