Mlaștina din satul Peșteana are o plantă carnivoră, unică în ţară, din epoca de gheață
În inima Ţării Haţegului, lângă Hunedoara există un loc mai puţin cunoscut în jurul căruia se învârt tot felul de legende. Este vorba despre mlaștina din satul Peșteana, care a devenit rezervație naturală, pentru că acolo trăiește o plantă carnivoră, unică în ţară.
De Redactia Observator la 22.08.2019, 17:08În inima Ţării Haţegului, lângă Hunedoara există un loc mai puţin cunoscut în jurul căruia se învârt tot felul de legende. Este vorba despre mlaștina din satul Peșteana, care a devenit rezervație naturală, pentru că acolo trăiește o plantă carnivoră, unică în ţară, prin faptul că este un relicv glaciar din epoca de gheață. Pe vremuri, sătenii nu îndrăzneau să se apropie cu vitele de această mlaștină, de frică să nu moară.
Înconjurat de dealuri şi păduri, într-un peisaj sălbatic care îţi taie răsuflarea, la doar 40 de kilometri de Hunedoara, se află satul Peştana.
Nu mulţi ştiu însă că aici se adăposteşte o adevărată comoară a naturii. Chiar de la intrarea în localitate ţi se dezvăluie despre ce ar fi vorba.
Pe o piatră este pictată o plantă carnivoră. Unică în ţară, planta creşte în mlaştina din sat, numită de către localnici și Tăul Fără Fund. Şi asta pentru că în jurul ei, oamenii locului au ţesut de-a lungul timpului tot felul de legende.
Situată între culmile a trei dealuri, mlaştina din Peșteana se întinde pe o suprafață de circa două hectare. A fost numită rezervaţie naturală, tocmai datorită plantei carnivore care creşte aici.
Denumită în vorbirea populară Roua Cerului, planta nu depășește 20 centimetri. Ca să ajungi la malştină trebuie însă să mergi pe jos jumătate de oră. Efortul merită, spun turiştii.
Specialiştii spun că planta ar avea o vechime de peste 11 mii de ani. Denumirea de Roua Cerului provine de la faptul că planta secretă o substanţă albicioasă care se adună sub formă unor picături strălucitoare, de rouă.