Moneda națională ar putea avea de suferit în raport cu euro, din cauza epidemiei de coronavirus
Un leu tot mai slab și o viață mai scumpă. La asta ar trebui să ne așteptăm în următoarele luni. Previziunile pentru economia românească sunt sumbre. Leul s-ar putea deprecia până la cinci lei pentru un euro. Și rata șomajului va crește simțitor.
De Andra Mitu la 17.07.2020, 23:01- Specialiștii se așteaptă ca România să înregistreze o scădere economică de 4,4% în acest an.
Cu multe sectoare economice îngenunchiate de criză, o mare de necunoscute și o încredere slabă în economie, investitorii români și străini se gândesc de două ori înainte să își continue planurile. Ce înseamnă asta? În primul rând, o lovitură pentru cursul de schimb, spun experţii.
Criza sanitară pune presiune și pe leu astfel că, în următorul an, analiștii se așteaptă la deprecierea monedei naționale în raport cu cea europeană până la pragul de 5 lei pentru un euro. Cum se traduce asta?! În scumpiri. Mașini, chirii, apartamente, bunuri importate, pe toate vom plăti mai mult.
Alexandra Smedoiu, vicepreședinte CFA România: De ce estimăm aceste evoluții ale cursului de schimb? În primul rând este legat de starea generală a economiei și riscurile de țară. Când apar șocuri economice, așa cum trăim în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de coronavirus, banii investitorilor se duc către active din țări consacrate. Adică spre euro și dolar.
Povara o vor purta pe umeri mai ales cei care, în această perioadă, au rămas fără un loc de muncă. Mihaela era tehnician terapeut, dar şi-a pierdut jobul din cauza pandemiei. Acum, a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta.
În aceeaşi situaţie sunt alţi mii de oameni. Familii întregi au ajuns să trăiască dintr-un singur salariu.
Previziunile sunt sumbre și în ceea ce privește rata șomajului. De la 5,2 - cât e acum, ar putea ajunge până la 7,3 la finalul anului, estimează analiştii.
Dan Schwartz, economist: S-a schimbat situația radical față de ce era înainte de pandemie, când piața de muncă contractată punea salariații într-o poziție de forță, iar angajatorii erau obligați să accepte compromisuri pe care altfel nu le-ar fi acceptat. Acum, lucrurile s-au inversat.
Pentru anul 2020, analiștii estimează o scădere economică de 4,4%.