Doi morți în urma unui groaznic accident produs pe Autostrada Transilvania
Nepăsarea autorităţilor şi proiectele de infrastructură finalizate doar pe jumătate au mai luat două vieţi azi-noapte, în judeţul Cluj. Un şofer de TIR a fost spulberat de o maşină pe Autostrada Transilvania, după ce a oprit pe banda de urgenţă. A murit sub ochii fiicei sale de doar nouă ani. Şi o pasageră din maşina care l-a lovit a murit. Pentru a încerca să evite impactul, şoferul autoturismului a intrat în remorca tirului. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă spaţiile de servicii prevăzute pe tronsonul de autostradă dat în folosinţă încă din 2009 ar fi fost construite.
De Alex Prunean la 03.07.2020, 22:12- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Accidentul a scos la iveală problemele de infrastructură de pe Autostrada Transilvania.
Accidentul a avut loc în miezul nopţii, pe Autostrada Transilvania. Şoferul unui TIR a oprit pe banda de urgenţă pentru a căuta un loc unde să îşi facă nevoile. În mai puţin de un minut, a fost lovit de o maşină care a ricoşat din remorca TIR-ului.
Bărbatul a murit sub ochii fiicei sale, care îl aştepta în cabină. Şi o femeie care era pasageră în autoturism şi-a pierdut viaţa.
Bărbatul oprise pe banda de urgenţă pentru că pe lotul de autostradă dintre Turda şi Gilău, inaugurat de mai bine de un deceniu, nu există niciun spaţiu de servicii pe o distanţă de 70 de kilometri. Aşa că şoferii care vor să se odihnească sau au nevoie să meargă la toaletă opresc unde pot.
La kilometrul 11 al autostrăzii, șoferii ar fi trebuit să poată opri într-o "parcare de scurtă durată", așa cum este numită în normele celor de la compania de drumuri. În locul acestor bălării, astăzi ar fi trebuit să găsim un loc de odihnă situat la cel puțin 10 metri distanță de agitația de pe autostradă, o perdea de protecție din copaci, locuri de parcare, locuri de luat masa și toalete.
La 30 de kilometri distanţă, nu departe de locul accidentului, situaţia este aceeaşi.
Încă de acum 10 ani în acest loc ar fi trebuit să fie un spațiu de servicii imens, în suprafață de 30.000 metri pătrați. Pe lângă locuri de parcare, în proiect erau prevăzute o stație de benzină, un restaurant, spații comerciale și chiar un motel. În realitate, însă, locul s-a transformat într-o groapă de gunoi de la marginea autostrăzii.
Ministrul Transporturilor promite că va face anul acesta ce nu s-a făcut în zece ani.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Am găsit un proiect, ca și alte proiecte ascunse prin sertare la Ministerul Transporturilor și în primele luni de mandat am promovat o hotărâre de Guvern prin care vrem să fim în rând cu lumea civilizată și să avem acele spații.
Până atunci, şoferii sunt nevoiţi să îşi rişte viaţa în fiecare zi.
Pe autostrăzi, ar trebui să existe toalete la fiecare 15 kilometri, potrivit metodologiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.