Cât de repede se destramă o relație. Motivele principale pentru care cuplurile ajung la divorţ
Din 4 perechi, una se destramă, iar potrivit experţilor, cei mai mulţi fac acest pas la început de an. Cabinetele de avocatură se confruntă cu o avalanşă de cereri de divorţ, iar motivele principale rămân infidelitatea, violenţa şi problemele financiare.
De Redactia Observator la 06.05.2019, 13:38Din 4 perechi, una se destramă, iar potrivit experţilor, cei mai mulţi fac acest pas la început de an. Cabinetele de avocatură se confruntă cu o avalanşă de cereri de divorţ, iar motivele principale rămân infidelitatea, violenţa şi problemele financiare.
Cel mai grav este că aceste cupluri care hotărăsc să facă pasul dau buzna direct la avocat fără să consulte înainte psihologi sau alţi specialişti. Astfel şi instanţele se aglomerează.
La primărie "declari căsătorie", ei bine tot primăria "te desface". Şi ca sa închizi o căsnicie, cea mai rapidă cale este la starea civilă. Asta dacă nu sunt implicaţi şi minori. Cu o simplă cerere, aştepţi 30 de zile şi certificatul de căsătorie este anulat.
Cele 30 de zile de aşteptare sunt pentru reflecţie şi nu din cauza birocraţiei excesive.
Keren Rosner, psiholog: Faptul că le oferă o perioadă de gândire nu este în zadar. Sunt foarte multe cupluri care în această perioadă conştientizează că în momentul în care semnează , se vor despărţi, nu vor mai fi un cuplu - tocmai această conştientizare îi determnină să renegocieze relaţia.
Dacă situaţia se complică şi vorbim şi despre minori, dar şi bunuri de împărţit, atunci se poate divorţa şi la notar, mai repede decât în instanţă.
Miruna Popescu, notar: Cererea pe care părţile o completează la notar cuprinde toate elementele inclusiv numele pe care soţii îl vor purta după căsătorie şi înţelegerea cu privire la minor. Care e părintele cu care acesta rămâne, cum se vor exercita drepturile părinteşti, programul de vizită şi cuantumul pensiei alimentare.
Şi partajul tot la notar se poate face.
Miruna Popescu, notar: Se încheie actul de partaj în cuprinsul căruia se precizează exact care este dorinţa părţilor cu privire la bunurile lor dobândite în timpul căsătoriei şi se precizează cine, cu ce rămâne, sigur vorbim despre un transfer de proprietate.
După ce au fost stabilite toate aspectele, e nevoie să aştepţi cel puţin o lună până când despărţirea va fi oficială.
Până acum am vorbit însă despre despărţiri amiabile, de comun acord. Pentru că sunt şi cupluri care se ceartă în instanţă.
Cristina Drăghici, avocat: Procedura in instanta este mai laborioasa, presupune anumite costuri depinzand de motivul de divort care intervine cel mai putin dureaza in momentul in care cei 2 soti inteleg ca trebuie sa divorteze, se inteleg pe cale amiabila in privinta divortului si in privinta celorlalte cererei accesorii si instanta ia act cel mai lung divort poate fi, pe langa, avem multe cereri accesorii si inclusiv o cerere de partaj.
Şi cea mai dureroasă parte, este vindecarea după despărţire, spun psihologii. Uneori poate dura chiar şi ani de zile.
Keren Rosner, psiholog: Acceptarea poate să difere. Unul dintre parteneri poate să sufere mai mult, să regrete mai mult decât celalalt. Observăm că femeile sunt mult mai afectate pentru că ele vorbesc mai mult de duferinţa lor, este mai vizibilă suferinţa pe chipul lor şi sunt mai mulţi bărbaţi care decid să renunţe la relaţie decât femeile.
Studiile arată că bărbaţii îşi refac mai repede viaţa după despărţire, în timp ce femeile au nevoie de mai mult timp pentru a putea construi o nouă familie.
Potrivit statisticilor, cele mai multe cupluri se despart la început de an. Din patru perechi, una se destramă. Motivele principale rămân infidelitatea, violenţa şi problemele financiare.