Mucenicii, preparați tradițional pentru ziua de 9 martie
Începe confruntarea pe mucenici. În bătălia pe regiuni, niciun bucătar nu cedează. Mucenicii moldoveneşti sunt unşi cu miere şi acoperiţi cu nucă. Iar cei munteneşti, mai mărunţi, sunt acoperiţi cu sirop aromat.
De Redactia Observator la 09.03.2019, 00:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Începe confruntarea pe mucenici. În bătălia pe regiuni, niciun bucătar nu cedează. Mucenicii moldoveneşti sunt unşi cu miere şi acoperiţi cu nucă. Iar cei munteneşti, mai mărunţi, sunt acoperiţi cu sirop aromat. Pentru desertul momentului, reporterii noştri au mers în zone cu tradiţii vechi. Iar cei mai buni mucenici au fost aleşi de un public numeros. Verdictul este surprinzător.
Cu o scurtă rugăciune începe plămădirea aluatului pentru mucenicii moldoveneşti. Li se mai spune sfinţişori, iar reţeta seamănă cu cea a cozonacului.
Cătălina a învăţat să facă mucenici de la mama ei. Acum şi fiica sa este pregătită să ducă tradiţia mai departe.
Pe 9 martie, credincioşii îi cinstesc pe cei 40 de mucenici. Femeile pregătesc colaci, iar bărbaţii le onorează memoria cu câte 40 de pahare.
Sfinţişorii au prins acum formă şi sunt aşezaţi în tăvi, nu înainte de a fi unşi cu gălbenuş de ou. Gustul autentic este dat de cuptorul cu lemne.
Îndulcirea simbolică a apei se practică şi în Muntenia. Aici, mucenicii şi siropul se pun în strachină în proporţii egale. Este o reţetă pe care, în trecut, femeile o învăţau una de la alta.
În Muntenia, aluatul mucenicilor este făcut doar din făină, apă şi sare. Siropul însă, lasă loc pentru improvizaţie.
Dacă mucenicii se făceau pe vremuri doar acasă, în prezent pot fi cumpăraţi şi din magazin. Astfel, muntenii şi moldovenii au ajuns să guste fiecare din mucenicii celorlalţi.
Potrivit tradiţiei populare, de mucenici se termină zilele îngheţate ale babelor şi încep zilele mai calde ale moşilor.