Mucenici moldoveneşti la un târg tradiţional, în Bucureşti
Ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii cei 40 de Mucenici din Sevastia! Şi, în timp ce unii se gândesc doar la cele 40 de pahare pe care - teoretic - ar trebui să le bea, alţii s-au preocupat din timp să aibă în casă cei mai delicioşi mucenici.
De Redactia Observator la 09.03.2020, 17:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Niciun amator de dulciuri nu au rezistat mucenicilor.
- Pentru o porţie, pofticioşii au scos din buzunar 10 lei.
Ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii cei 40 de Mucenici din Sevastia! Şi, în timp ce unii se gândesc doar la cele 40 de pahare pe care - teoretic - ar trebui să le bea, alţii s-au preocupat din timp să aibă în casă cei mai delicioşi mucenici.
Bucureştenii i-au găsit pe cei moldoveneşti la un târg din Capitală. Şi niciun amator de dulciuri nu au rezistat mucenicilor abia scoşi din cuptor, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă măcinată.
Pentru un kilogram de aluat pufos pentru mucenici, avem nevoie de patru gălbenuşuri, 350 de grame de zahăr, 40grame de drojide, 300 ml lapte şi 250 grame de unt
Mirela Gheorghe, comerciant: Se frământă bine, cam 30 de minute, pân aluatul face băşici, se lasă la dospit cam două ore, apoi sunt formaţi. Se lasă iar la dospit şi merg iar la cuptor până sunt foarte bine rumeniţi. După ce sunt copţi, sunt tăvăliţi prin zahăr cu miulte mirodenii, îi ungem cu miere de salcâm şi punem nucă, cam trei ore durează.
Pentru o porţie, pofticioşii au scos din buzunar 10 lei. La doi paşi de standul cu mucenicii calzi, vizitatorii târgului au aşteptat la coadă pentru sarmale, fasole, cârnaţi de porc şi carne pe disc.
Şi pentru că a început deja postul Paştelui, din meniul comercianţilor nu au lipsit preparatele fără carne. Reţeta de sarmale cu păsat vine tocmai din Maramureş.
Iulia Corău, producător: La noi se pun legume, ceapă, morcov, ardei, ciuperci, secretul ar mai fi o mână de nucă prjită măcinată, le dă un gust foarte bun. Păsat, orez, se înfăşoară, se fierb.
Şi pentru langoşii umpluţi cu brânză, ceapă şi mărar, nucă, magiun sau pudraţi cu zahăr oamenii au stat la rând.
Anul acesta, postul Paştelui se încheie la data de 18 aprilie.