Munca pe șantier a devenit un sport periculos
Munca la înălţime devine sport extrem pe mai toate şantierele din ţară. Doi muncitori au rămas ieri blocaţi pe acoperişul unei clădiri pe care o renovau, după ce schela s-a desprins de sub ei.
De Redactia Observator la 28.09.2018, 21:54Munca la înălţime devine sport extrem pe mai toate şantierele din ţară. Doi muncitori au rămas ieri blocaţi pe acoperişul unei clădiri pe care o renovau, după ce schela s-a desprins de sub ei.
La peste 20 de metri înălţime, în echilibru pe o schelă, doi muncitori lucrează fără nicio măsură de protecţie. Nu poartă vestă, nu au cască şi nu sunt ancoraţi cu nicio frânghie.
Când îşi dau seama că sunt filmaţi, regulile se schimbă brusc. Vestele reflectorizante şi căştile de protecţie ajung repede la etajul zece. La câţiva metri depărtare, pe un alt şantier, un tânăr escaladează schelele cu o viteză de invidiat.
În sectorul 3 al Capitalei, o schelă ridicată până la etajul 12 a fost abandonată de anul trecut. A fost la un pas să se prăbuşească în timpul unei furtuni puternice, spun locatarii. Toată structura uriaşă se sprijină pe butuci, pe marginile treptelor sau chiar direct pe pământ.
Legea este clar. Pentru schele ridicate pe fa'ade inalte este obligatorie asigurarea lor de cladiri. In acest caz nici vorba de asa ceva.
Că o tragedie se poate întâmpla oricând a demonstrat-o incidentul de ieri. Doi muncitori s-au refugiat pe acoperişul unei clădiri din Bucureşti, după schela pe care lucrau s-a desprins de pereţii casei. Oamenii au coborât pe o autoscară a pompierilor.
Doar în primele trei luni ale lui 2018 au avut loc peste 400 de accidente de muncă în toată ţara. Cele mai multe în Bucureşti, Braşov şi Constanţa.
Şi mai grav: deseori, firmele care subcontractează lucrări nu îşi asigură angajaţii. Sau, dacă o fac, sumele care pot acoperi tratamentul unui accident de muncă sunt derizorii.
Amenzile pentru lipsa echipamentelor de protecţie pot ajunge la 10 mii de lei.