Peste o sută de muncitori români au fost repatriați din Italia
Peste o sută de români aflaţi la muncă în regim de detaşare în Italia, au ajuns înapoi în România. Misiunea de repatriere a fost posibilă cu ajutorul unei curse aeriene speciale.
De Redactia Observator la 20.03.2020, 11:19- O aeronavă Tarom a decolat spre
- Boeing a aterizat pe aeroportul din Otopeni
Peste o sută de români aflaţi la muncă în regim de detaşare în Italia, au ajuns înapoi în România. Misiunea de repatriere a fost posibilă cu ajutorul unei curse aeriene speciale.
O aeronavă Tarom a decolat spre Veneţia unde a dus 23 de angajaţi italieni ai aceleiaşi companii, aflaţi în România. De acolo s-a întors cu angajaţii brăileni care au intrat în carantină 14 zile.
Aeronava Boeing a aterizat, seara trecută, pe aeroportul din Otopeni după cursa Bucureşti-Veneţia şi retur. O cursă umanitară efectuată de compania TAROM care i-a repatriat pe angajații unei companii italiene în ţările natale.
Ieri, la prânz, cei 23 de italieni blocaţi de criza coronavirus pe platforma navală de la Brăila au ajuns la ei acasă, iar de acolo, aceeaşi aeronavă i-a transportat în ţara noastră pe angajaţii români care lucrau în regim de detaşare la şantiere navale din nordul Italiei.
Din Capitală, 117 români au fost duşi cu autocarele spre Brăila, într-un convoi escortat de poliţie. Cu toţii au intrat în carantină timp de 14 zile. Nu la casele lor, ci în centre instituţionalizate din staţiunea Lacu Sărat, acolo unde au ajuns după miezul nopţii.
Liliana Grădinaru, biolog DSP Brăila: Coboară câte doi, le luăm datele, nume, cnp, un număr de telefon ca să putem să luăm legătura cu ei în perioada de carantină să îi întrebăm de starea de sănătate şi îi urcăm în camere. Le explicăm că li se recoltează trei probe pentru COVID-19, în prima zi o probă, în a 12-a zi de carantină a doua probă şi în a 13-a zi a treia probă.
Cătălin Boboc, prefec de Brăila: Aeronava a întârziat un pic pe aeroportul din Veneţia pentru că le-a fost făcut un screening din nou şi nu a prezentat niciunul semne. Oamenii au fost deja instruiţi şi pe drum cu ce au de făcut, au şi în cameră instrucţiunile necesare, astfel încât cu siguranţă nu vor fi probleme în spaţiul de carantină.
Toate probele vor fi recoltate de echipe speciale şi vor fi trimise apoi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Pentru a preveni orice risc de răspândire a infecției cu coronavirus, aeronava care i-a transportat pe angajaţi a trecut prin toate procedurile de dezinfecție înainte și după fiecare segment de zbor, iar echipajul a utilizat echipament special de protecție.