Mușuroiul furnicilor, expoziţie inedită la Iaşi (Video)
Expoziţie inedită la Iaşi. Angajaţii Ocolului Silvic de aici au pus la cale pentru amatori o incursiune în lumea furnicilor. Călătoria neobişnuită are loc cu ajutorul unui muşuroi real, care a fost transferat cu totul din pădure într-o sală a instituţiei.
De Redactia Observator la 10.02.2020, 11:46Expoziţie inedită la Iaşi. Angajaţii Ocolului Silvic de aici au pus la cale pentru amatori o incursiune în lumea furnicilor. Călătoria neobişnuită are loc cu ajutorul unui muşuroi real, care a fost transferat cu totul din pădure într-o sală a instituţiei.
Aşa că viaţa şi obiceiurile insectelor pot fi acum urmărite îndeaproape de curioşi, dar şi studiate de împătimiţi.
Este un mic "orăşel" al furnicilor roşii. Întreg muşuroiul lor din pădure - cu tot cu pământ şi frunze - a fost transferat în această încăpere a Ocolului Silvic din Iaşi. Angajaţii de aici le-au recreat un habitat prielnic.
Sergiu Cârlig, reprezentat Ocolul Silvic Iaşi: În fiecare zi suntem atenți să aibă alimente, printre care se numără şi merele, şi ouă fierte, le mai dăm brânză de vaci. Am încercat, pe cât posibil, să le oferim o casă cât de cât apropiată de ce au ele în pădure.
Despre furnici se spune că sunt cele mai harnice insecte. Dovadă stă munca lor de zi cu zi prin care şi-au creat, în noul spaţiu, legături subterane, între micile încăperi principale şi pământul de la suprafaţă.
Crengile de copaci marchează traseele care duc spre centrul muşuroiului, unde "locuieşte" regina-mamă.
Bogdan Alexe, directorul Ocolului Silvic Iaşi: Se comportă exact că în mediul natural, galeriile sunt create deja. Furnicile transferă din stup impuritățile, mortalităţile și le aduc în zona exterioară mușuroiului.
Sutele de insecte sunt monitorizate zilnic. Şi începând din luna aprilie vor putea primi şi oaspeţi.
Bogdan Alexe, director Ocolul Silvic Iaşi: Aceată încăpere am încercat să o creăm în scop didactic. Pentru a conştientiza şi a crea premizele unui interes din partea copiilor în ceea ce priveşte pădurea
Furnicile sunt valoaroase pentru protecţia pădurilor, consumând anual chiar şi 10 milioane de insecte dăunătoare, spun specialiştii.