Muzeu virtual în castelul de Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure, Mureș
Judeţul Mureş se mândreşte cu peisaje uluitoare, dar şi cu cele mai multe şi frumoase castele din ţară. Clădiri impunătoare, care ascund poveşti impresionante, cu regi, prinţese şi contese.
De Redactia Observator la 21.09.2019, 14:19Judeţul Mureş se mândreşte cu peisaje uluitoare, dar şi cu cele mai multe şi frumoase castele din ţară. Clădiri impunătoare, care ascund poveşti impresionante, cu regi, prinţese şi contese. Iar de jur împrejur, miroase a istorie. Este şi cazul castelului de Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure.
Cinci săli ale Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure s-au transformat într-un muzeu dedicat unui personaj istoric: contesa Claudia de Rhedey, care a trăit în secolul al 19 lea.
La inaugurare a participat şi ambasadorul Marii Britanii în România. Şi asta pentru că Regina Elisabeta a II-a este stră-stră-nepoata contesei.
Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii in Romania: Sunt încântat să fiu într-un loc care exprimă cultura engleză, un loc din care se trag regi şi regine ale Marii Britanii.
Castelul scoate la lumină povestea impresionantă a Claudiei, care l-a fascinat şi pe Prinţul Charles. Deşi obişnuieşte să vină în vizită la Sângeorgiu, de această dată nu a reuşit, aşa că a ales să transmită un mesaj video.
Charles: După cum o să vedeţi, când o să vizionaţi expoziţia, povestea contesei Claudia a fost una romantică, cu pasiune, dar şi cu tragedie. Din păcate, a murit prea devreme.
Însă a lăsat în urmă o filă de istorie şi o lecţie de viaţă. O viaţă în care a luptat pentru iubirea soţului său. Şi pe care o povesteşte, chiar ea, virtual.
Andrew Noble: Este un moment foarte important pentru noi, ca britanici. Ma bucur foarte mult sa fiu în această clădire foarte bine refăcută, este o expoziţie admirabilă.
Expoziţia este, în mare parte, virtuală şi îmbină trecutul cu prezentul. Cu ajutorul efectelor vizuale, sunt redate atât fragmente din viaţa Claudiei de Rhedey, cât şi atmosfera din mediul aristocraţiei de altădată.
Peter Gaşpar, muzeograf: Avem obiecte vechi din perioada ei si am incercat sa rezolvam totul prin tehnici moderne, prin filme, prin efecte vizuale, prin poze, prin inscrisuri. Si avem si un docuemnt prin care arata cand a fost contesa botezata, in 1812.
În muzeu a fost expusă şi o copie a jurnalului Claudiei Rhedey.
Csibi Attila Zoltán, primarul din Sangeorgiu: Am gasit agenda Rhedey Claudia, care contine 420 de pagini, care inca nu au fost studiate. Vrem sa o tarducem in aptru limbi si o sa oferim publicului, ca sa stie toata lumea cine a fost si cum a trait Claudia.
Ca să pună la punct expoziţia, autorităţile locale au apelat la ajutorul istoricilor şi al muzeografilor. Ideea s-a născut acum doi ani şi a devenit realitate cu ajutorul fondurilor europene.