Muzeul Bivolului din judeţul Cluj, unic în Europa
La Muzeul Bivolului veți găsi pluguri, juguri şi tot felul de obiecte care au legătură cu creşterea acestor animale, îndeletnicire specifică, pe vremuri, oamenilor locului. Piesa de rezistenţă este colecţia de peste 100 de tălăngi.
De Redactia Observator la 17.11.2019, 12:39La Muzeul Bivolului veți găsi pluguri, juguri şi tot felul de obiecte care au legătură cu creşterea acestor animale, îndeletnicire specifică, pe vremuri, oamenilor locului. Piesa de rezistenţă este colecţia de peste 100 de tălăngi.
Muzeul Bivolului de la Mera este meritul lui Gheorghe Varga, un bărbat de 75 de ani care şi-a petrecut toată viaţa la catedră, ca profesor de biologie şi agricultură. Are o pasiune pentru bivoli, moştenită chiar de la părinţi săi, crescători renumiţi în zonă.
Gheorghe Varga: Această îndeletnicire a însemnat viaţă pentru ţăranul din Mera. Muzeul posedă toate obiectele care au fost în legătură cu creşterea bivolului.
Profesorul Varga nu a făcut singur muzeul, a avut şi ajutoare. Câţiva localnici au pus umărul la treabă şi au transformat vechiul grajd comunal, ba chiar au adus şi obiecte de prin gospodăriile lor. Mai vechi sau mai noi, toate au câte o poveste.
Gheorghe Varga: Am început să adunăm obiectele de la locuitorii satului. Am primit obiecte de la vreo 50 de familii din sat. Cel mai vechi obiect din muzeu este acest plug din lemn din 1880. Doar trupiţi e din fier restul e din lemn
Cam 1.000 de exponate are muzeul, de la scaune pentru muls, tălăngi şi juguri până la sănii. Iar vizitatori vin de peste tot
Gheorghe Varga: Anual cam 400 sau 500. Am avut vizitatori din Japonia până în Mexic.
Muzeul a fost inaugurat în 2009, iar intrarea este liberă.