Muzeul Haszmann Pal din Ţinutul Secuiesc, o călătorie în timp pentru turişti
În total, peste 70 de mii de obiecte cu poveste, adunate într-o viaţă de om, în jurul unui conac boieresc, la 50 de kilometri de Braşov, în localitatea Cernatul de Jos. Toate erau folosite de locuitorii din Ţinutul Secuiesc prin secolul al secolul al XIX-lea.
De Redactia Observator la 17.09.2019, 14:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În total, peste 70 de mii de obiecte cu poveste, adunate într-o viaţă de om, în jurul unui conac boieresc, la 50 de kilometri de Braşov, în localitatea Cernatul de Jos. Toate erau folosite de locuitorii din Ţinutul Secuiesc prin secolul al secolul al XIX-lea.
În total, peste 70 de mii de obiecte cu poveste, adunate într-o viaţă de om, în jurul unui conac boieresc, la 50 de kilometri de Braşov, în localitatea Cernatul de Jos. Toate erau folosite de locuitorii din Ţinutul Secuiesc prin secolul al 19-lea.
Haszmann Pal, muzeograf, colecţionar: Muzeul e din anul 1973, a fost inaugurat, părinţii mei au donat statului colecţia lor articulară, de obiecte şi valori de patromoniu şi din asta s a născut Muzeul Haszmann Pal din Cernat. De atunci lucrez şi eu aici, deja i am dat scaunul fetei, avem colecţii diferite, cea mai bogată de maşini şi unelte agricole din zona Ardealului.
Sunt trei hectare, pline de istorie, iar fiul lui Hasszman Pal ştie povestea fiecărei piese de muzeu în parte. Dar turiştii au şi alte obiective de văzut atunci când ajung aici. Printre ele, şi un cimitir secuiesc străvechi sau câteva porţi tradiţionale, care datează din anii 1600.
Haszmann Pal, muzeograf, colecţionar: Vin cu sutele, cu miile vizitatori aici, le place vin şi din străinătate, dar mai mult din ţară. Sunt cumpărate sau donate de oameni de treabă, să nu dea la fier vechi, e tradiţia unui neam, care trebuie păstrată.
Cu acelaşi gând, şi Beke Erno a transformat o locuinţă veche din centrul oraşului Târgu Secuiesc, într-o casă în care vechiul se împleteşte cu noul. A început să strângă obiectele de la vârsta de trei ani.
Beke Erno: Am astăzi peste 60 de mii de vederi din toată lumea. Iar calendare, cam 50 de mii, insigne 46 de mii, banconte, monezi.
Plus mii de linguriţe, lacăte, degetare, brichete ori jucării. Toate aranjate perfect.
Tot în Târgu Secuisc am găsit şi colecţia unui fost medic. Un om care din iubire pentru meseria lui a strâns de-a lungul vieţii recpiente şi obiecte de mobilier, pe care le-a donat apoi statului.