Naivitatea se plăteşte scump, mai ales înaintea Sărbătorilor
Masa de Crăciun este tradiţională la români, dar nu şi bucatele de pe ea. În perioada sărbătorilor, comercianţii se laudă prin pieţe cu produse specifice, pregătite după reţete şi metode tradiţionale. Zona de origine se prezintă pe afişe mari, dar nu şi cu atestate. Brânza, cârnaţii, slănina sau pastrama devin tradiţionale doar pe etichetă.
De Redactia Observator la 15.12.2014, 20:01Masa de Crăciun este tradiţională la români, dar nu şi bucatele de pe ea. În perioada sărbătorilor, comercianţii se laudă prin pieţe cu produse specifice, pregătite după reţete şi metode tradiţionale. Zona de origine se prezintă pe afişe mari, dar nu şi cu atestate. Brânza, cârnaţii, slănina sau pastrama devin tradiţionale doar pe etichetă.
Sinceritatea vânzătoarei scurtează lista de produse tradiţionale pe care afişul de pe tejghea le anunţă în vitrină.
Nu sunt tradiţionale. Mulţi dintre cei care cumpără se lasă însă păcăliţi de etichete şi afişe. Nici preţul mare nu este o garanţie. Muşchiul ţigănesc costă în jur de 36 de lei, toba 25 de lei, iar cârnaţii tradiţionali ajung şi la 30 de lei kilogramul. Mai scump decât mezelurile obişnuite, dar nu neapărat şi mai bun.
În România sunt atestate 127 de produse din carne şi 73 de produse din lapte. Până în 2013, ţara noastră se putea lăuda cu peste 4400 de produse tradiţionale. După schimbarea legislaţiei, numărul lor a ajuns la nici 300.
În perioada sărbătorilor, vânzările de carne şi produse de carne aproape că se triplează faţă de restul anului. La fel şi pericolul.