Natalitatea în scădere, mortalitatea în creştere şi exodul masiv lasă România fără locuitori
Natalitatea în scădere, mortalitatea în creştere şi exodul masiv lasă România fără locuitori. Este un portret dur, realmente îngrijorător, confirmat de cifre oficiale.
De Redactia Observator la 04.12.2019, 14:01Natalitatea în scădere, mortalitatea în creştere şi exodul masiv lasă România fără locuitori. Este un portret dur, realmente îngrijorător, confirmat de cifre oficiale. Potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică, în 2100 ţara noastră va fi locuită doar de 13 milioane de oameni.
Cu 6,2 milioane mai puţini ca acum. Efectele acestui fenomen îngrijorător le vom resimţi cu toţii, căci o populaţie îmbătrânită şi în scădere afectează încă şi mai mult economia.
În acest moment, România este locuită de 19,5 milioane de oameni, arată statisticile oficiale. Pentru următoarele decenii, însă, tendinţa este una de scădere, ba chiar dramatică.
În 2030, de pildă, România va avea puţin peste 18 milioane de locuitori. În 2050, însă, vom fi mai puţini cu 2 milioane. Adică 16 milioane.
Iar proiecţiile pentru anul 2100 sunt şi mai sumbre. Peste 80 de ani, România va mai fi locuită doar de 13 milioane de oameni. Vorbim, practic, despre o scădere de aproape 40 de procente din 2018 până în 2100, ceea ce ne plasează pe locul cinci în Europa de Est, după Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Polonia.
Şi nu exodul masiv al populaţiei, despre care vorbim deja de ani de zile, este principala cauză. Ci dezechilibrul foarte mare între natalitate şi mortalitate. Tendinţa de amânare a sarcinii, faptul că familiile se limitează doar la unul, maxim doi copii, dar şi infertilitatea, plus creşterea incidenţei bolilor cronice vor face ca numărul nou-născuţilor să scadă vizibil.
Potrivit Eurostat, în ultimii zece ani procentul cuplurilor cu copii a scăzut cu de la 25,2%, cât era în 2008, la 20,4% în 2018. Asta în vreme ce procentul celor fără copii a crescut de la 19% în 2008, la 20% în 2018.
Sigur, la prima vedere par doar statistici. Dar, vă spuneam şi mai devreme, impactul în economie este uriaş. În primă instanţă, vorbim despre un număr foarte mare de pensionari şi unul foarte mic de oameni activi.
Apoi, taxele şi impozitele pe care le vom plăti vor fi insuficiente pentru a acoperi sistemul de pensii, sistemul de asistenţă socială si asa mai departe.
Cum putem preîntâmpina asta? Sau, mai degrabă, cum putem contrabalansa declinul demografic? Prin investiţii serioase în educaţia timpurie, spun sociologii.