Navigatorul de pacienţi, o nouă meserie
Drumurile făcute degeaba, îndoielile şi teama pacienţilor de tratamente vor fi de acum istorie. O meserie practicată de mult în Statele Unite a fost recunoscută acum şi în ţara noastră de Ministerul Muncii: navigatorul de pacienţi.
De Redactia Observator la 19.12.2016, 21:09Drumurile făcute degeaba, îndoielile şi teama pacienţilor de tratamente vor fi de acum istorie. O meserie practicată de mult în Statele Unite a fost recunoscută acum şi în ţara noastră de Ministerul Muncii: navigatorul de pacienţi.
Doi ani şi jumătate au trecut de la diagnosticul care avea să-i schimbe viaţa Marilenei. Cancer la sân. Medicii recunosc că devine din ce în ce mai greu să fie alături de pacienţi pe tot parcursul tratamentului.
Printr-o întâmplare fericită, Marilena a ajuns la Victoria Asanache, voluntar la acea vreme în cadrul Institutului Oncologic. Avea deja experienţa dobândită în Statele Unite, de navigator de pacienţi, astfel că a ştiut imediat încotro s-o îndrume pe femeie. Mai mult, i-a fost alături şi cu consiliere psihologică atunci diagnosticul era prea greu de suportat.
"Este o meserie care vine cu mare solicitare, te încarci cu problemele pacienţilor, trebuie să le gestionezi, trebuie să ai destul de clare lucrurile din viaţa ta, ca să poţi să gestionezi lucrurile din viaţa celorlalţi.", spune Victoria Asanache.
Timp de un an, singurul navigator de pacienţi din România a insistat la Ministerul Muncii pentru ca meseria să fie recunoscută. Iar acum câteva zile a obţinut victoria. Navigatorii pot fi angajaţi de spitalele din România.
Cei care doresc să devină navigatori nu trebuie să aibă cunoştinţe medicale, ci doar studii superioare şi dorinţa de-a ajuta.